dictadura

El Govern estudia reclamar a la Fundació Franco més de 30.000 documents

zentauroepp55910810 mausoleo franco201118130209

zentauroepp55910810 mausoleo franco201118130209 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla, ha confirmat aquest dimecres que el Govern està estudiant la possibilitat de reclamar els documents que manté la Fundació Nacional Francisco Franco sobre la dictadura, però ha avisat que aquesta sol·licitud es faria en el marc de la llei de memòria democràtica. Així ho ha donat a conèixer Montilla durant la seva compareixença a la Comissió Constitucional després d’una pregunta del senador de Compromís Carles Mulet. En aquest sentit, el secretari d’Estat ha explicat que són els ministeris de Cultura i Esport i el de Presidència els encarregats d’estudiar aquesta possibilitat.

En el cas d’aconseguir-se aquests documents, tal com està estudiant el Govern, s’integrarien al centre documental de la memòria històrica, segons es recull en el projecte de llei de memòria democràtica que ha posat en marxa l’Executiu.

Notícies relacionades

Montilla ha precisat que el Govern té una còpia digital dels documents que té en el seu poder la Fundació Nacional Francisco Franco i que l’ha fet el Ministeri de Cultura a partir dels documents microfirmats, però que aquests textos no es troben digitalitzats. Això sí, fins a l’any 2011 es desconeixia el contingut d’aquests documents i la seva procedència i ha sigut a partir del 2018 quan, segons ha explicat, l’Executiu s’ha plantejat la possibilitat de reclamar aquests textos.

El parlamentari de Compromís ha xifrat en més de 30.000 els documents que van ser «acaparats durant la dictadura» i que, segons denuncia, «van servir en molts casos per assassinar, reprimir». També recorda que entre el 2002 i el 2003 la Fundació va rebre més de 15.000 euros de diners públics per digitalitzar aquesta documentació, que encara manté.