'CAS VILLAREJO'

El jutge imputa excaps de seguretat de Caixabank i Repsol per encàrrecs a Villarejo

A petició d'Anticorrupció, el magistrat vol investigar els encàrrecs que les dues companyies van fer a Villarejo

La imputació es produeix pels delictes de suborn i descobriment i revelació de secrets

zentauroepp54022461 audiencia nacional200707110445

zentauroepp54022461 audiencia nacional200707110445

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha imputat l’exdirector de Seguretat Corporativa de Repsol Rafael Araujo i l’excap de Seguretat de Caixabank Miguel Ángel Fernández Rancaño pels encàrrecs que presumptament van realitzar entre el 2011 i el 2012 a l’entramat d’empreses de l’excomissari José Manuel Villarejo, principal imputat del ‘cas Tàndem’ en el qual s’investiguen les clavegueres policials.

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés aquest diari, el magistrat també acorda la declaració com a imputats per aquests fets, que s’investiguen a la peça 21 del cas, de l’exsubdirector de Seguretat de Repsol Rafael Girona Hernández, així com del mateix Villarejo i el seu soci Rafael Redondo, tots dos ja imputats des del novembre del 2017, pels delictes de suborn i descobriment i revelació de secrets.

A més, acorda la declaració com a testimonis, amb oferiment d’accions, de l’expresident de Sacyr Luis del Rivero (que ja estava personat com a perjudicat), de l’encarregat de Seguretat Rodrigo Álvarez Vázquez i de l’exdirector financer de Repsol YPF Fernando Ramírez Mazarredo.

La resolució recorda que al juny Del Rivero va demanar al jutjat que es comuniqués a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l’existència d'aquest procediment penal «perquè, amb independència de les accions que pugui prendre davant Repsol i Caixabank» s’informi al jutjat que estan obligats, com va fer el BBVA, a incloure informació als seus respectius Informes anuals de govern corporatiu.

’Projecte Wine’

El jutge explica que la peça 21 o ‘Projecte Wine’ es va obrir el desembre de 2019, arran dels àudios i documents intervinguts als domicilis de Villarejo i Redondo; fins al mes d’octubre passat es mantenia sota secret. Quan aquesta garantia de sigil es va aixecar, la Fiscalia Anticorrupció va demanar les esmentades citacions i altres diligències per mirar de determinar si les dues companyies van acudir al comissari el 2011 per evitar que mitjançant un acord amb Pemex, Sacyr Vallehermoso aconseguís el control del consell d’administració de Repsol.

Aquesta seria la segona ocasió en què Villarejo hauria investigat l’expresident de Sacyr, Luis del Rivero, perquè també ho hauria fet per al BBVA, en la peça oberta en relació amb els encàrrecs fets pel banc a l’excomissari.

La maniobra, explica la resolució, va ser detectada per Repsol i amb ajuda de Caixabank «paralitzaria de manera temporal el desenvolupament del pla elaborat per Del Rivero», al qual retira de la presidència de Sacyr, al costat del seu fill i un dels seus col·laboradors claus, Rodrigo Álvarez Vázquez, conegut com el ‘Cid’ i encarregat de la seguretat de la constructora.

La retirada de la Presidència, així com l’acomiadament de les persones considerades com «el seu cercle de confiança» haurien produït, segons consta en la documentació intervinguda, un intent de reacció per part de Del Rivero per mirar d’aconseguir informació del president de la multinacional petrolera. 

Notícies relacionades

La Caixa va entrar en l’accionariat de Repsol en la dècada dels noranta, arribant a convertir-se en un dels seus principals accionistes amb un 12% del capital, amb presència en el consell d’administració, informa Europa Press.

L’entitat financera va promoure el nomenament d’un dels seus directius, Antonio Brufau, com a president de la petroliera, i va jugar un paper rellevant a l’hora de garantir l’estabilitat de la companyia durant l’intent de Pemex i de Luis del Rivero de promoure canvis a la seva cúpula. El canvi de la normativa el 2018 va portar a anar abandonant progressivament el capital de la petroliera.