CAMÍ DE LES URNES

Cs i PP es presentaran per separat a les eleccions catalanes del 14-F

Arrimadas carrega contra populars i socialistes per menystenir una coalició constitucionalista a Catalunya

Acusa els dos partits d'«haver venut una vegada i una altra» els catalans «quan han governat Espanya»

undefined55835942 la presidenta de ciudadanos  in s arrimadas  a su llegada a 201113145341

undefined55835942 la presidenta de ciudadanos in s arrimadas a su llegada a 201113145341 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans PPC han donat per trencat aquest dilluns qualsevol possible acord preelectoral a Catalunya. La líder taronja, Inés Arrimadas, ha anunciat visiblement molesta que el seu partit es presentarà en solitari a les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer després d’escoltar com el dirigent del PP, Pablo Casado, descartava a la cadena Cope coalitzar-se amb Cs al·legant que la seva formació està «en una altra etapa».

Arrimadas ha comunicat la decisió després de la reunió de la comissió permanent i ha carregat amb duresa contra el PSC i el PP per anteposar «interessos partidistes» i deixar «tirats» els catalans. «Hem vist que el PSC vol un tripartit format per ERC i el PP ens ha confirmat que volen treure 6 o 7 escons en comptes de quatre», els ha recriminat. Segons el seu parer, socialistes i populars han «venut una vegada i una altra» els catalans «quan han governat Espanya» ungint Cs com l’«única alternativa» a l’independentisme: «Ens han entregat al separatisme per un grapat de vots. Quan hi ha una opció real de fer una candidatura constitucionalista no volen sumar esforços», ha criticat, especialment al PP, perquè el PSC va sortir de l’equació des del primer moment, una eventual aliança que Arrimadas ha titllat de «revulsiu» contra l’independentisme. 

Anades i vingudes

Notícies relacionades

En un primer moment el PP va oferir la coalició constitucionalista sota la marca ‘Catalunya Suma’ però Cs la va descartar una vegada i una altra fins a la patacada electoral en l’examen a les eleccions generals del 10-N. Les preferències es van intercanviar. Cs va mirar d’arrossegar el PP per eludir de l’aïllament a Catalunya després d’haver guanyat els comicis del 2017, però els pronòstics electorals dels populars van començar a millorar i el fiasco de la coalició a Euskadi els va allunyar encara més. L’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió pronostica que creixeria de quatre a fins als 8 o 9 escons, mentre que els taronges collirien entre 13 i 14 representants, cosa que el faria caure fins a la quarta força. 

Però en el fons, més enllà de la borsa de diputats, en el PPC pesa molt l’acostament d’Arrimadas al PSOE. Fonts del partit es neguen a presentar-se juntament amb la «crossa» del PSOE en el Congrés, un gir al centre del qual els populars no volen ser corresponsables en unes eleccions en què no només s’estudia el procés, sinó el programa socioeconòmic per a la reconstrucció després de l’impacte de la Covid-19.