COMPAREIXENÇA

Sánchez s'esforça a tancar ferides amb Podem

El president reafirma la seva «total confiança» en els morats i rebutja canvis en el Govern

Justifica el recolzament de Bildu perquè les «úniques sigles» que importen són les dels Pressupostos

zentauroepp55952918 pedro snchez201123100823

zentauroepp55952918 pedro snchez201123100823 / ZIPI

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els últims dies han sigut especialment prolixos en tensions internes, tant en el Govern com en el PSOE. Poc després que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) passessin el seu primer tràmit, que inicia un camí sobre el qual existeixen pocs dubtes que acabarà amb la seva aprovació, Podem va registrar juntament amb ERC i EH Bildu dos esmenes als comptes, en els quals demanaven paralitzar els desnonaments durant els dos pròxims anys. Això va caure molt malament en la part socialista de l’Executiu. Alhora, els abertzales havien votat en contra de les esmenes a la totalitat dels Pressupostos, prefigurant el seu futur recolzament, una cosa que va provocar malestar en diversos barons del PSOE. Però Pedro Sánchez va optar aquest diumenge per tancar les dues ferides.

Sobretot amb Podem. Després de la seva participació en la cimera virtual del G-20, Sánchez va ratificar la seva confiança en la coalició amb els morats, amb qui també hi ha hagut frecs per la crisi d’immigrants a les Canàries, va rebutjar portar a terme canvis en el Govern quan s’aprovin els comptes i va justificar l’hipotètic suport de Bildu a aquest projecte, que garantirà la continuïtat i, fins i tot, culminació de la legislatura.

Notícies relacionades

Sánchez va passar de puntetes per l’esmena sobre desnonaments presentada per Podem juntament amb republicans i abertzales, un moviment propi dels grups de l’oposició i no dels que formen l’Executiu. El president es va limitar a assenyalar que la legislació en vigor ja impedeix els desallotjaments immobiliaris, i fins i tot va obrir la porta a «prendre més mesures», com les plantejades pel partit de Pablo Iglesias. Per a ell, no hi ha diferències entre els membres socialistes i els morats dins de l’Executiu. «Una vegada es va firmar l’acord, tots els ministres són del Govern, no d’un partit o un altre», va insistir, abans de considerar que la «unió de l’esquerra és una bona notícia per al país», sobretot en un context d’«emergència sanitària, social i econòmica» a causa de la pandèmia del coronavirus. «Tots els ministres tenen la meva total confiança i empatia», va remarcar el líder socialista.

Els abertzales

Sánchez no mostra gaire incomoditat amb EH Bildu. No ho va fer quan els abertzales es van abstenir en la seva investidura, el gener passat. El president tampoc ho ha fet ara, amb la participació de la formació basca en l’inici del tràmit parlamentari dels Pressupostos, recolzat per 198 diputats. Tot i així, el cap de l’Executiu evita citar les seves sigles. «L’Espanya democràtica està representada en tots i cada un dels escons. Les úniques sigles que importen a aquest Govern són les de PGE. Els necessitem», va dir.