CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

Enquesta CEO: el 'no' a la independència de Catalunya frega el 50% i treu cinc punts al 'sí'

El rebuig de la secessió es dispara en un mes i treuen gairebé tres punts als independentistes

ERC guanyaria les eleccions superant JxCat, i Vox podria arribar als 8 escons al Parlament

zentauroepp50499186 manifestacion laietana191020221352

zentauroepp50499186 manifestacion laietana191020221352 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

La volatilitat de l’independentisme torna a reflectir-se a les enquestes del Govern. A finals d’octubre, la distància entre el ‘sí’ i el ‘no’ a la secessió de Catalunya era de només un punt a favor del ‘no’. En menys d’un mes, el rebuig de la ruptura amb Espanya s’ha disparat i avantatja en cinc punts els independentistes, segons el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat. El 49% dels catalans s’oposen al fet que Catalunya sigui un Estat independent, davant el 43,6% que hi votarien a favor si se celebrés ara un referèndum.

A l’octubre, el CEO va elaborar una enquesta telefònica en la qual també va preguntar pel recolzament a la independència i el resultat va ser que el 46,3% dels entrevistats estaven en contra de la secessió i el 45,5%, a favor. Al baròmetre actual, el ‘no’ ha pujat 2,7 punts i el ‘sí’ ha retrocedit gairebé dos punts. Al juliol, el «no» va superar el 50% per primera vegada des de juny del 2015, però només tres mesos després havia caigut quatre punts.

L’enquesta s’ha elaborat amb una mostra de 2.000 persones enquestades entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre –després de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat i durant la gestió de la segona onada del coronavirus– i té un marge d’error de 2,19.

Ampli recolzament a un referèndum

Més enllà de ‘sís’ i ‘nos’ a la independència, una majoria del 77,6% dels enquestats són partidaris que els catalans «tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum». Estan bastant o molt d’acord amb aquesta afirmació no només la pràctica totalitat de votants de forces independentistes, sinó també un 89,2% de l’electorat dels comuns, un 61% dels votants del PSC, un 39,5% dels del PPC, un 39,1% dels de Ciutadans i, fins i tot, un 20,6% dels enquestats que asseguren que votaran Vox.

Quant al model territorial anhelat, un 34,9% dels sondejats prefereixen que Catalunya sigui un Estat independent, un 28% defensa que continuï sent una comunitat autònoma i un 22,6% és partidari que sigui un estat dins d’una Espanya federal. Aquests resultats amb prou feines han variat respecte al baròmetre de fa tres mesos.

ERC guanya i Vox es dispara

Notícies relacionades

El que es manté molt estable és el tauler electoral, tres mesos abans de les eleccions previstes per al 14 de febrer. Segons el baròmetre del CEO, ERC guanyaria els comicis amb entre 36 i 37 escons, per davant de JxCat, que obtindria entre 28 i 30 diputats. La tercera posició seria per al PSC, que aconseguiria 22-23 parlamentaris; Cs cauria a la quarta plaça amb 13-14 representants; els comuns n’aconseguirien 7-9 i el PP creixeria fins als 8-9. L’extrema dreta de Vox veu créixer les seves expectatives i podria obtenir 7-8 escons en el seu debut al Parlament. La CUP aconseguiria 6-8 diputats i el PDECat podria obtenir un escó o quedar sense representació a la Cambra catalana.

Els partits independentistes tornarien a obtenir majoria absoluta, tant en la forquilla més baixa com en la més alta, però no superarien el 50% dels vots, ja que es quedarien en el 48,4%. A més, ERC podria articular una majoria alternativa amb el PSC i els comuns, tot i que només en l’estimació més alta dels tres partits.