BARÒMETRE DE NOVEMBRE

Cs creix a l'enquesta del CIS després de facilitar els Pressupostos i Vox també avança després de la seva moció

Els socialistes perden quatre dècimes, fins al 30,4%, 11,8 punts per sobre d'un PP que baixa tres dècimes, fins al 18,6%

La formació d'Arrimadas és premiada pels ciutadans, al saltar del 8,8% de l'últim baròmetre a l'actual 9,5%

MADRID, 18/11/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en la sesión de control al Ejecutivo, este miércoles en el Congreso. EFE/ Emilio Naranjo

MADRID, 18/11/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en la sesión de control al Ejecutivo, este miércoles en el Congreso. EFE/ Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE venceria en unes noves eleccions generals, amb encara bastant marge sobre el PP. Segons el baròmetre del novembre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), conegut aquest dimecres, Pedro Sánchez obtindria el 30,4% dels vots, davant el 18,6% que aconseguirien els populars. Les posicions es mantenen respecte a l’anterior estudi: la bretxa entre els dos grans partits era a l’octubre d’11,9 punts, i ara és d’11,8. Pràcticament el mateix. De fet, el PSOE baixa quatre dècimes i el PP, tres. El canvi més significatiu el registren Vox i Ciutadans, que creixen cada un set dècimes. La ultradreta segueix com a tercera força i rendibilitzaria el seu aïllament amb la moció de censura, al passar del 12,5% al 13,2%, mentre que els taronges veurien premiada la seva disposició a pactar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), al saltar del 8,8% al 9,5%. 

L’última enquesta de l’organisme públic, realitzada sobre 3.853 entrevistes i entre el 3 i 12 de novembre, recull la presentació al Congrés dels comptes per al 2021, les primeres de l’Executiu de coalició, i fins al debat de les esmenes de totalitat, que van ser rebutjats dijous passat, últim dia del treball de camp de l’estudi. Però també és posterior al debat de la moció de censura liderada per Santiago Abascal.

Així mateix, canalitza el baròmetre dirigit per José Félix Tezanos el primer impacte de l’anunci de recolzament als Pressupostos que va fer Bildu i la celebració immediata que d’aquest acord va fer el vicepresident segon, Pablo Iglesias. No obstant, no comprèn la polèmica que s’ha originat durant els últims dies amb crítiques de l’oposició i malestar en alguns sectors del PSOE que critiquen l’entesa amb els ‘abertzales’.

Fluctuacions

La distància entre socialistes i populars es manté, almenys de moment i segons el CIS, pràcticament invariable. Els de Sánchez avantatgen en gairebé 12 punts percentuals als de Pablo Casado. No obstant, als següents llocs es produeixen més canvis. El partit d’Abascal aconsegueix recuperar 0,7 dècimes i se situa amb un 13,2% d’intenció de vot, encara dos punts per sota dels quals van obtenir en les eleccions del 10 de novembre. Aquest increment es produeix després de la moció de censura plantejada per Vox i que només va aconseguir el ‘sí’ dels seus 52 diputats.

El CIS reflecteix la mateixa pujada percentual per a la formació d’Inés Arrimadas. Els taronges, tot i que continuarien sent la cinquena força de l’hemicicle, obtenen el 9,5% de la intenció del vot, 0,7 punts més que fa un mes. Un resultat que els permet allunyar-se de l’escàs 6,79% que van obtenir en els passats comicis en els quals van perdre 40 escons. La pujada dels taronges s’ha produït després que la líder del partit hagi allargat la mà a Sánchez per aprovar els comptes. Una oferta que Arrimadas es resisteix a retirar fins que el president del Govern no deixi clar si pactarà amb el seu partit o preferirà els recolzaments d’ERC i EH Bildu.

Unides Podem, en canvi, continua perdent ganxo. Els morats es mantenen en la quarta posició, però des de l’anterior baròmetre del CIS publicat a l’octubre han perdut tres dècimes i s’han quedat en un 11,4% de la intenció de vot.

El tauler català 

Les formacions catalanes a penes pateixen variacions. ERC (3,2%) i JxCat (1,7%) perden tan sols una dècima. Al contrari que la CUP (0,7%), que recupera 0,2 punts i s’acosta a l’1% que va aconseguir en les eleccions generals.

El més ben valorat continua sent Sánchez, seguit d’Arrimadas i Casado. L’últim, Abascal

D’entre els líders, el més ben puntuat és el president del Govern, amb un 4,5 (una dècima menys que a l’octubre). El segueix Inés Arrimadas, a la qual els enquestats assignen un 3,4, també una dècima menys que al baròmetre anterior. Puja lleugerament Pablo Casado (del 3,1 al 3,2), i es manté Pablo Iglesias en el 3,3. El més mal qualificat és el cap de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,1, tres dècimes menys que en l’estudi precedent. Aquest estudi no recull la valoració dels ministres. 

Sánchez inspira molta o bastanta confiança per al 26,9%, per un 69,7% que pensa el contrari. Baixa per tant el percentatge dels que creuen en ell (era el 29,6% a l’octubre). El 9,5%, en canvi, manifesta confiar en Casado, mentre que un 85,7% desconfia d’ell (fa un mes era un 85,9%).

Notícies relacionades

Els espanyols situen els perills per a la salut de la Covid-19 i la falta de recursos per fer front a la pandèmia com el principal problema del país: ho creu així el 44,2%. Per al 42,7%, és més inquietant la crisi econòmica i per al 24,3% ho és l’atur. Els problemes polítics són la màxima inquietud per al 19,9%; el mal comportament dels polítics, per al 17,1%, mentre que la sanitat preocupa el 18,9%. Un 13,2% es queixa de la falta d’acords.  

A més, aquest baròmetre assenyala que ERC seria la guanyadora dels pròxims comicis del 14 de febrer. A la pregunta sobre a quin partit votarien, un 20,5 % —d’una submostra de 1.000 entrevistats a Catalunya— han respost que donarien la seva paperera als republicans. En segona posició hi hauria el PSC (15,2%), i En Comú Podem (8,7%) completaria el pòdium. En quart i cinquè lloc se situarien Ciutadans (8,2%) i JxCat (8,1%).