ENFRONTAT A LA DRETA I AL RUMOR INTERN

El Govern es defensa del pacte amb Bildu en els Pressupostos

Calvo remarca que s'ha parlat amb «tots» els partits que han respost a la crida de coordinació i unitat» que demana el país

La vicepresidenta primera recorda al PP que també, al llarg del temps, ha arribat a pactes amb els abertzales o Vox

calvo acusa pp de crear una inestabilitat insuportable quan no governa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern intenta que la seva victòria, còmodament, en el primer examen dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2021, dijous passat, no quedi eclipsada per la negociació amb Bildu. A la pluja de crítiques de la dreta s’ha afegit, en els últims dies, l’intens soroll intern d’una part del PSOE, que ho ha rebut amb «decepció», recel, disgust o inquietud. La cúpula busca combatre els dos fronts fent pedagogia, recordant que el PP no ha ajudat gens perquè el seu propòsit és que els comptes s’estavellin, i que també s’ha entès amb l’esquerra ‘abertzale’ o la ultradreta quan li ha convingut. 

«Hem obert la possibilitat de parlar amb tothom, de negociar amb tothom», va explicar aquest dissabte Carmen Calvo des de Ferraz en unes breus declaracions enviades als mitjans. «Hi ha qui ha respost a una crida de coordinació i unitat que necessita el nostre país», va apuntar la vicepresidenta, al·ludint a grups com ERC, Bildu o també Cs, que van ajudar l’Executiu i van rebutjar les set esmenes a la totalitat que, entre altres, van presentar el PP, Vox o JxCat. Els populars, va seguir, «que han arribat a acords al llarg del temps amb Bildu i Vox, no poden estar en una posició d’irresponsabilitat, el PP no vol que hi hagi Pressupostos». Calvo no va enumerar els pactes dels conservadors amb els ‘abertzales’, però el PSOE sempre cita als que va arribar el seu actual portaveu al Senat, Javier Maroto, quan era alcalde de Vitòria (2011-2015)

La també secretària d’Igualtat del PSOE va retreure al PP que, quan perd les eleccions i no governa, «estableix línies d’inestabilitat insuportables», una actitud que ara veu més greu per la pandèmia. És moment de la «unitat, de la responsabilitat», d’estar en els «problemes» reals dels ciutadans, va dir.

Calvo remarca que els arguments de la dreta en aquest debat «són trilers» i no s’ajusten a la realitat

Així, va insistir, «tots els arguments que circulen en aquest debat per part de les dretes són trilers, no tenen res a veure amb la realitat de la política, ni del futur, ni de l’estabilitat o la governança». Però la incomoditat amb Bildu també és dins del PSOE. La direcció ha intentat tancar les esquerdes dels últims dies, explicant els seus arguments. Dimecres passat sí que va parlar el número tres del partit, José Luis Ábalos, amb el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, la queixa del qual donava la mesura de fins a quin punt s’havia encès el malestar intern. Però Ferraz, segons van insistir a EL PERIÓDICO fonts de la cúpula, no s’ha mobilitzat per cridar els territoris perquè «no hi ha res més», no vol donar més volada a la polèmica. 

Calvo, aquest dissabte des de la seu federal, va remarcar que són imprescindibles uns PGE «de país» –l’expressió que la Moncloa utilitza per emfatitzar el desig que siguin transversals–, que apuntalin l’Estat del benestar, promoguin l’ocupació i protegeixin les empreses i els ciutadans i desenvolupin l’agenda verda i feminista.

«Que digui la veritat»

Pablo Casado va aprofitar la clausura del 17è Congrés Provincial del PP de Saragossa, emesa pel canal del partit a través de YouTube, per carregar contra els pactes de Pedro Sánchez amb Bildu o els independentistes, «d’una indignitat moral que ha d’acabar». «No es pot enviar un missatge de què la gent que ha matat 850 persones a Espanya són socis homologables», va dir. 

Casado creu que les aliances de Sánchez amb ERC o Bildu són d’una «indignitat moral que ha d’acabar»

Notícies relacionades

Per al líder del PP, els Pressupostos no només són «equivocats» des del punt de vista econòmic, sinó que «els ven a canvi dels acords més inconfessables». Per això, va instar Sánchez que «digui la veritat». Casado va recordar que aquesta és la sisena vegada del PSOE, però «la primera que ho fa sense necessitar els seus vots». «Sense dir què ha pactat, ens ho hem d’imaginar», va deplorar.

El PP afirma que el Govern no pacta «per obligació», sinó «amb qui vol», perquè la seva idea d’Espanya «no és homologable a cap altre país europeu». «No conec cap país europeu que defensi dictadures llatinoamericanes o que se sustenti en un partit que està justificant l’assassinat polític o no condemna el terrorisme», va reblar el president dels populars, informa Efe.