DE NOU AL CAPDAVANT DELS MOSSOS

Trapero: «Tots hauríem pogut fer les coses millor l'1-O, jo el primer»

El major anuncia com a prioritat impulsar la tasca de la policia catalana en l'àmbit social

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

«Tots hauríem pogut fer les coses millor, jo el primer». Han sigut les primeres paraules del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, en la primera intervenció pública després de recuperar el comandament de la policia catalana. En un acte en el qual ha estat acompanyat pel conseller Miquel Sàmper i per la plana major de comandaments dels Mossos, Trapero ha assegurat que treballarà per intentar «millorar la confiança institucional» en el cos i ha anunciat com a prioritat que potenciarà la tasca dels Mossos en l’àmbit social. Sàmper ha desitjat que la seva restitució obri un període que cessi tots els canvis a la cúpula del cos –tres caps diferents des de la destitució de Trapero fins a la seva tornada– i durant el qual «la policia faci de policia», una declaració d’intencions després de tres anys durant els quals el cos de seguretat ha estat permanentment en el focus de la política.  

Hi havia expectació per les primeres paraules de Trapero, que d’entrada ha abordat els fets de la tardor del 2017 que li van valer la seva destitució, primer, i un judici per sedició i desobediència després, en el qual finalment va resultar absolt. I ho ha fet amb autocrítica i reflexió: «Tots ho podíem haver fet millor, jo el primer. I no em costa reconèixer-ho. He tingut tres anys per reflexionar, pensar i aprendre», ha dit. I ha apuntat que aquest aprenentatge li servirà en el repte de millorar com a professional.

Interlocució amb la Guàrdia Civil i Policia

No ha tingut problemes a insistir en aquest ‘mea culpa’ de la seva gestió l’1-O: «En algun moment la meva defensa del cos no va ser ben entesa. Una persona al capdavant dels Mossos va haver de vetllar més del que jo ho vaig fer per cuidar les relacions personals i la interlocució amb altres institucions –en al·lusió no explícita al pols que va mantenir amb la fiscalia i amb el coronel Pérez de los Cobos en els dies previs a la consulta independentista–. Aquest és un àmbit clar de millora», ha dit. «Els Mossos vam donar una imatge d’una cosa que el cos no estava fent. Potser no vam ser prou clars. Esperem que allò no es torni a repetir. Però les nostres actituds no han de donar peu a males interpretacions», ha afegit.

I en el marc d’apostar per la bona interlocució, ha explicat que ja s’ha posat en contacte amb el general en cap de la Guàrdia Civil i el cap superior de la Policia Nacional i els ha anunciat la seva voluntat de veure’ls i de posar el cos dels Mossos a la seva disposició per treballar junts: «M’he trobat la millor de les respostes», ha afegit.

«S’han dit moltes coses que m’han fet mal. Però jo sé qui soc i el que he fet, i ara tota això queda enrere», ha conclòs. 

Notícies relacionades

Preguntat sobre com quedaràl’estructura dels Mossos, ha assenyalat que encara no ha tingut temps d’abordar-la, però ha avançat que comptarà amb Joan Carles Molinero, Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent, que ha definit com «persones formades, bons professionals que tindran un lloc en l’estructura del cos per aprofitar les seves potencialitats».

Sobre les seves prioritats al capdavant dels Mossos, Trapero ha remarcat el moment de tensió social pel qual passem amb la pandèmia del coronavirus, en què molta gent ha perdut la feina, s’ha quedat sense ingressos i té problemes per portar menjar a la taula. En aquest context, el major ha anunciat que impulsarà la tasca de la policia en l’àmbit social.