CÀRREC RESTITUÏT

Trapero accepta tornar a dirigir els Mossos d'Esquadra

Després de ser absolt, el major ha acceptat la proposta de Sàmper i reprendre el comandament que va perdre en aplicació de l'article 155

«Era necessari i just tornar a la situació que hi havia abans de l'1-O», resumeix un comissari consultat per aquest diari sobre el canvi

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El major Josep Lluís Trapero torna a assumir el lideratge dels Mossos d’Esquadra. Accepta així finalment l’oferta del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a qui ja ha comunicat la decisió, segons fonts d’Interior. Trapero va ser destituït en aplicació de l’article 155 a finals del 2017. Absolt per l’Audiència Nacional recentment, ara ha decidit tornar a la direcció del cos policial autonòmic. 

Trapero havia demanat al conseller uns dies per meditar si acceptava o no la proposició de tornar. Aquest dijous, el major li ha traslladat que sí que pensava fer-ho i el conseller li ha respost que procedia a activar la seva restitució de manera immediata. 

En una reunió que Sàmper ha mantingut amb el director general, Pere Ferrer, i amb el fins aquest dijous comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, el conseller ha informat aquest últim que seria rellevat del seu càrrec per Trapero

Sàmper ha agraït en un comunicat els serveis prestats a Sallent, que s’ha fet càrrec dels Mossos en situacions tan complicades com les succeïdes a la tardor del 2019, amb l’esclat de greus aldarulls que van sacsejar Catalunya, i sobretot Barcelona, després de la condemna del Tribunal Suprem als líders del procés. 

Tres anys al marge

Ha sigut una altra sentència, la de l’Audiència Nacional, la que ha acabat tornant Trapero al lloc de màxima responsabilitat del cos. Absolt de l’acusació de sedició per l’actuació dels Mossos davant la Conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017 i, sobretot, durant la votació de l’1-O, el major va rebre l’oferiment de seguida d’ocupar un lloc que va perdre en aplicació de l’article 155 per part del Govern de Mariano Rajoy. Ell va ser l’únic policia destituït llavors. Ara recupera el càrrec, després de tres anys durant els quals s’ha mantingut al marge de tot, concentrat en la seva defensa. 

La tornada de Trapero semblava qüestió de temps, ja que no havia rebutjat d’entrada la proposta de Sàmper, la qual cosa indicava que meditava seriosament l’opció d’acceptar-la. Aquest dijous la conselleria li ha entregat de nou el timó. La decisió obre un nou horitzó dins del cos i, previsiblement, comportarà canvis importants a la mateixa cúpula. Un dels comissaris consultats per aquest diari expressava així com ha provat la notícia: «Era imprescindible, necessari i de justícia, restituir la situació prèvia a l’1-O. Ningú hauria entès, coneixent-lo, que hagués dit que no o que hagués acceptat un càrrec de caràcter més polític».

El quart canvi en tres anys

En aplicació del 155, Ferran López va substituir Trapero i va haver de lidiar amb un moment especialment turbulent per al cos, enfrontat amb la Policia Nacional i amb la Guàrdia Civil, investigat per la justícia i amb el Govern intervingut per l’executiu de Rajoy. No són pocs els que en el si dels Mossos creuen que llavors es van acostar a l’abisme molt més del que se sap públicament. Per navegar aquestes aigües, va ser decisiu el tarannà conciliador de López. 

Amb la fi del 155 i la restitució del Govern, Miquel Buch va fulminar López i va donar la batuta a Miquel Esquius. El nou cap no va durar gaire perquè Buch, de nou, el va rellevar per Eduard Sallent, el que més temps ha estat al capdavant dels Mossos des de la marxa de Trapero. Aquest dijous, la tutela torna al major: quatre canvis de cap en tres anys. 

 

Notícies relacionades