DEBAT AL CONGRÉS

Casado rebutja uns Pressupostos que porten el «segell de Bildu, ERC i Podem»

«La política és també l'art del que no es veu», respon Iglesias a la premsa sobre la negociació amb Otegi

El líder del PP afirma que els comptes del Govern condueixen a una «crisi sense pal·liatius» amb «malbaratament i atur»

zentauroepp55836393 politica201111151147

zentauroepp55836393 politica201111151147 / Mariscal

6
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, Pablo Casado, ha exigit a Pedro Sánchez que expliqui què ha pactat amb EH Bildu per recolzar els Pressupostos Generals del 2021. El ple del Congrés debat avui les esmenes a la totalitat dels comptes, l’eina que tenen els grups parlamentaris per tombar la proposta del Govern i frenar la tramitació dels Pressupostos. El cap de l’Executiu ha aconseguit forjar una majoria per impedir-ho gràcies a ERC i a Ciutadans. 

El PP ha sigut un dels set partits que ha presentat esmena a la totalitat. Casado ha defensat aquesta decisió perquè considera que el seu «full de ruta» és pactar amb els que «volen destruir la nació espanyola» i defensen una «agenda política contra Espanya». El dirigent conservador ha rebutjat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, l’encarregada de defensar els comptes a la tribuna, digui que «són bons per als espanyols». «Dir que són ‘Pressupostos país’ quan porten el segell de Bildu, d’Esquerra Republicana (ERC) i del partit més radical que forma part d’un Govern a la UE, com és Podem, crec que no és la millor definició», ha afirmat.

Casado ha denunciat que el Govern de coalició no aclareixi quines cessions farà a EH Bildu per aconseguir el seu suport als Pressupostos i ha censurat que el vicepresident, Pablo Iglesias, hagi respost de manera misteriosa quan se li ha preguntat. Es referia el líder del PP a una entrevista de La Sexta al vicepresident segon aquest matí. «La nostra obligació és convertir el bloc de la investidura en un bloc de legislatura i en un bloc de direcció d’Estat i amb tota la prudència, crec que és una bona notícia [el suport de Bildu]. Ens toca continuar negociant amb ERC», ha declarat. Davant la pregunta directa de si ell mateix ha negociat amb Arnaldo Otegi i Bildu, ha respost:  «La política és també l’art del que no es veu. Fa molt temps que treballem perquè el Govern mantingui una direcció d’esquerres [...] Continuem treballant amb discreció», ha continuat.

Aquest recolzament de l’independentisme basc ha començat a generar malestar i el president d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, no ha tardat a reaccionar a Twitter, on ha expressat el seu «dolor» per veure que el seu suport al Congrés sigui «rellevant» per al Govern i per als espanyols. Fernández Vara ho atribueix a la «negativa per arribar a acords» entre la resta de forces a l’hemicicle.

 

El líder dels populars considera que el cap de l’Executiu havia d’elegir entre «renunciar al centre o als extrems» i ha optat pels «populistes, comunistes i nacionalistes».  «O hi ha futur per a Espanya o futur per al Govern», ha continuat. El polític conservador ha defensat la necessitat de parar la tramitació dels Pressupostos perquè condueixen a una «crisi sense pal·liatius», amb «dèficit, deute, malbaratament i atur». A més ha recordat que institucions com el Banc d’Espanya i l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) han mostrat els seus dubtes sobre els comptes presentats per l’Executiu. 

«Han preferit electoralisme a costa dels nostres nets, que pagaran els nostres deutes», ha lamentat abans d’acusar el PSOE d’anar pel camí de deixar Espanya «per tercera vegada en una crisi brutal», amb referència a la gestió econòmica de Felipe González i José Luiz Rodríguez Zapatero

Rèplica de Montero

En la seva rèplica, Montero s’ha queixat que Casado no hagi fet cap menció a partides econòmiques concretes i «no ha parlat de les preocupacions dels ciutadans ni de la capacitat com a país per sortir d’aquesta crisi». Seguint l’estratègia de l’Executiu, que intenta mantenir la seva estratègia d’arraconar el PP amb Vox, la ministra ha afirmat que el líder del PP ha demostrat que continua participant «en les primàries a la dreta» i només és un «moderat a temps parcial». «Ha canviat el to respecte al de fa dues setmanes, al que va mostrar durant la moció de censura de Vox», ha dit Montero sense concretar a quines declaracions de Casado s’estava referint. 

La titular d’Hisenda s’ha regirat contra l’acusació que «malversaran» diners públics i ha preguntat a Casado si ell no faria uns Pressupostos «expansius» en plena crisi sanitària i social per la Covid-19. Montero ha recordat al PP que la taxa d’atur més alta de tota la sèrie històrica va ser amb el Govern de Mariano Rajoy, una taxa del 26,9%, i que la millor xifra la va obtenir l’Executiu de Zapatero el 2007.  També ha recordat que el deute públic va augmentar en 22 punts durant els governs del PP, el dèficit de la Seguretat Social es va multiplicar per 18 i «van buidar la guardiola de les pensions».

En la seva resposta, Casado ha acusat Montero de donar un «espectacle» a la tribuna i de mostrar empatia amb «el drama social, econòmic, sanitari i de mort que viu Espanya», pel qual li ha demanat que demani «perdó» a les víctimes i afectats de la crisi.

Ja en la intervenció última de la ministra per respondre al cap de l’oposició, la titular d’Hisenda li ha retret que la tractés «amb certa superioritat intel·lectual» i l’ha desafiat a parlar dels títols acadèmics de cada un i de com s’han obtingut. Es referia Montero a la investigació pel seu màster a la Universitat Rei Joan Carles i a la llicenciatura de Dret, que el líder dels populars va tardar a treure’s vuit anys, però va aprovar el 48% de les assignatures en només quatre mesos. 

El ‘no’ dels ultres

Després de la intervenció de Casado, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha pujat a la tribuna d’oradors per defensar el seu rebuig total d’uns Pressupostos que, segons ha dit, són «un autèntic disbarat». En una intervenció molt més calmada que la de Casado i Montero, el dirigent ultra ha lamentat que el Govern de coalició hagi portat a la Cambra baixa els comptes públics «més irresponsablement deficitaris de la història» amb «uns ingressos impossibles d’aconseguir i unes despeses impossibles d’assumir».

Notícies relacionades

Espinosa de los Monteros ha criticat que l’Executiu no hagi reduït la despesa política supèrflua i ha etzibat al grup socialista i morat que han de gestionar el patrimoni públic igual que gestionen el privat, en què tenen molt més èxit, segons ha assegurat. Referent a això, ha assenyalat que la deixadesa del Govern ha fet que la classe mitjana espanyola s’empobreixi durant els últims mesos.

«No he trobat cap proposta o solució en la seva intervenció», li ha respost la ministra d’Hisenda abans de demanar-li que deixi de banda les frases altisonants que no aporten res. Montero li ha etzibat que té la impressió que Vox està en un «realitat paral·lela» i que fan ús del populisme modern, «intentar expressar una idea com si es tractés d’una cosa simple quan es tracta d’una complexitat». Quant a això, ha lamentat que el partit ultra només esgrimeixi «solucions a l’ús que no tenen cap tipus d’adaptació a la realitat actual».