Debat pressupostari

Montero assumeix el risc d'un «empitjorament» de l'economia

La recuperació serà més lenta a sectors i zones més afectats per les restriccions sanitàries

La ministra demana el recolzament dels grups per a uns comptes «extraordinaris» contra la pandèmia

rosas55835167 maria jesus montero debate presupuestos201111134155

rosas55835167 maria jesus montero debate presupuestos201111134155 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern central assumeix el risc que les seves previsions macroeconòmiques no es compleixin en l’actual context de rebrot de la pandèmia, tal com han advertit organismes com el Banc d’Espanya, l’Autoritat Fiscal i la mateixa Comissió Europea.

«Tots els analistes observen amb preocupació l’evolució de la pandèmia a nivell internacional i la incertesa que això comporta per a l’economia», va dir aquest dimecres la ministra María Jesús Montero al Congrés dels Diputats, en el debat del projecte de llei de Pressupostos per al 2021. La titular d’Hisenda va constatar la «recuperació progressiva de l’economia espanyola» en el tercer trimestre. «No obstant, vull dir-los que aquesta crisi és dinàmica i, per tant, qualsevol previsió s’ha d’analitzar des d’aquesta prudència, incloent-hi possibles escenaris de risc, d’empitjorament o alentiment», va afegir. També va advertir que la recuperació serà més lenta en sectors i territoris més afectats per l’aplicació de les restriccions.

Rebaixa de l’IVA de les mascaretes

Durant la seva intervenció en el debat de la set esmenes de totalitat presentades per l’oposició al projecte de llei de Pressupostos, la ministra va anunciar el propòsit del Govern d’aprovar aquest dimarts una rebaixa de l’IVA de les mascaretes del 21% al 4%, així com una retallada del preu de venda al públic de les quirúrgiques.

Montero va criticar la «irresponsabilitat» de PP i Vox per presentar esmenes de devolució contra el projecte de Pressupostos i va demanar als grups que facilitin la seva tramitació perquè donaran «certesa, confiança i esperança» en la recuperació i permetran canalitzar els fons europeus, augmentar la inversió i reforçar l’estat de benestar.

«Són uns comptes extraordinaris pel context en el què neixen, per les quanties que contemplen... i és urgent que el país hi pugui comptar per aixecar-se i posar-se dempeus», va argumentar Montero en defensa del projecte de llei, després de repassar les partides de despesa social, que representen el 53,7% del total.  

«Destralada o infern fiscal»

Malgrat advertir dels riscos sobre el creixement econòmic, la ministra d’Hisenda va defensar el projecte de Pressupostos per al 2021 aprovat pel Govern sobre la base d’una previsió de creixement del PIB per a l’any vinent de fins al 9,8%, després de la caiguda de l’11,2% estimat per al 2020. 

Notícies relacionades

En contra de l’anàlisi del Banc d’Espanya i del’Autoritat Fiscal, Montero també va defensar que és «realista» la previsió d’ingressos amb què explica el Govern per al 2021, a partir del creixement econòmic estimat, de les pujades d’impostos previstes i de l’assumpció d’alguna cosa més de 27.000 milions d’euros dels nous fons europeus. 

I per aturar les crítiques que les formacions de dreta veuen en les pujades d’impostos del Govern, Montero va explicar que cadascuna de les mesures sobre la renda afectaran un nombre molt reduït de contribuents, en el tram d’ingressos més elevat.  «Ja sabem que estiraran hipèrboles, de destralada o infern fiscal», va avançar Montero. Des del seu punt de vista, les mesures tributàries incorporades als Comptes són «petits ajustos per augmentar la progressivitat, promoure hàbits saludables i adaptar la fiscalitat al segle XXI», a partir de l’IRPF, l’impost de societats, l’IVA sobre la begudes ensucrades, la tributació més elevada del dièsel, o els nous tributs sobre serveis digitals i transaccions financeres.