Les dues postconvergències xoquen al Congrés pels Pressupostos

Borràs (JxCat) qualifica d'«irresponsable» permetre la tramitació dels comptes «gratis»

Bel (PDECat) ataca el Govern pel «despropòsit» dels ajuts als autònoms

lauraborrasok

lauraborrasok

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Les dues ànimes hereves de CDC, la puigdemontista i la demòcrata (del PDECat), s’han alineat aquest dimecres en bàndols diferents en el debat de les esmenes a la totalitat del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat del bipartit PSOE-Podem. Les posicions de sortida eren conegudes, però la utilització d’arguments contraposats, i alguna pulla del PDECat al Govern, han explicitat a Madrid el cisma postconvergent

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha defensat aquest dimecres l’esmena a la totalitat del seu mig grup retraient a Pedro Sánchez que es valgui de la situació pandèmica a Espanya per exigir «adhesions» infrangibles. Per Borràs, no hi ha cap irresponsabilitat en el fet de posar traves a aquests comptes, si no que, en tot cas, incorreria en deixadesa si permetés la seva aprovació «gratis». «És clar que presentem una esmena a la totalitat, ¿o potser no ho va fer el PSC en els comptes de la Generalitat, fa uns mesos?», ha afirmat.

En nom de l’altre mig grup, Ferran Bel, per fixar la seva posició al no haver presentat esmena, ha recordat que el debat se cenyia a si es retornava el projecte al Govern o no. És a dir, si es mantenen vigents o no els comptes actuals, que daten de l’Executiu del PP. «Són uns comptes pre-Govern i prepandèmia, als quals el PDECat, al seu dia, ja es va oposar», ha assenyalat el diputat demòcrata.

Reivindicacions habituals

Els discursos de Borràs i Bel també han comptat amb un tronc comú, parts extensibles a les expressades, al llarg de les dècades, pels portaveus dels grups nacionalistes i independentistes catalans en debats d’aquest tipus. La insuficiència habitual d’inversions per a Catalunya i la reclamació de fons per sufragar la llei estatal de dependència, de la qual la Generalitat suporta el 87% de la despesa quan, en principi, aquesta havia de ser a mitges amb l’Estat. «Som aquí per acabar amb l’espoli, no per avalar-lo», ha dit Borràs en la rèplica.

Notícies relacionades

Aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, i com a via per marcar perfil distingidor amb els puigdemontistes, Bel també ha atiat el Govern, del qual formava part la seva part fins a la ‘purga’ de setembre per part de Quim Torra. A compte dels autònoms, a qui l’Estat ha pujat la quota mensual, Bel ha asseverat que la barrabassada de dimarts amb els 20 milions d’ajuda als cotitzadors catalans «és un despropòsit només atribuïble a l’Executiu català».  

Borràs, així mateix, ha introduït també el factor de desestabilització que introdueix el conflicte entre Estat i Generalitat. A això, la ministra d’Economia, María Jesús Montero, ha respost que cada «debat té el seu lloc i només s’explica que Junts per Catalunya prefereixi els pressupostos del PP sota la premissa que els interessa la polarització».