ESMENES ALS PRESSUPOSTOS

El PP proposa eximir de cotitzacions i impostos els autònoms obligats a tancar per l'estat d'alarma

La mesura, que suposaria deixar els mòduls i acollir-se a un sistema d'estimació directa, ascendiria a 1.800 milions d'euros

undefined52994937 graf4333 madrid  01 04 2020   el l der del partido popular  201110113223

undefined52994937 graf4333 madrid 01 04 2020 el l der del partido popular 201110113223 / DAVID MUDARRA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP demanarà durant la tramitació del projecte de Pressupostos Generals del 2021 l’exempció del pagament de cotitzacions i d’impostos per als autònoms que es vegin obligats a tancar per l’estat d’alarma que s’ha aprovat fins al maig o per mesures similars adoptades per les autoritats competents com a conseqüència de la pandèmia. 

El grup parlamentari del PP ha registrat aquest dimarts al Congrés dues esmenes parcials per aconseguir aquest objectiu, donant per fet que el Govern aconseguirà superar la votació d’aquest dijous i el ple rebutjarà les set esmenes a la totalitat dels comptes. La primera fase del llarg camí dels Pressupostos consisteix precisament en això, que no siguin tombats per una majoria al Congrés. En aquest cas, l’Executiu de coalició del PSOE i Podem compten amb ella, ja que ERC i Ciutadans recolzen la seva tramitació i s’afegeixen a la resta de partits que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez.  

Per compensar la pèrdua d’ingressos que comportaria aquestes iniciatives per protegir els autònoms, els de Pablo Casado proposen equiparar la despesa corrent en béns i serveis dels diferents ministeris amb el dels Pressupostos de 2018 i així poder alliberar uns 1.757,3 milions d’euros.

Segons els càlculs que han fet els conservadors, si es veiessin afectats el mateix nombre d’autònoms que a l’abril van haver d’acollir-se a la prestació per cessament d’activitat (1,4 milions de persones), el cost d’aquesta mesura, fins al maig, ascendiria a 1.802 milions d’euros, ja que cada un paga 286 de cotització mínima cada mes. 

Notícies relacionades

Per eximir del pagament d’impostos, els populars plantegen que els autònoms puguin renunciar en el primer trimestre del 2021 de manera temporal i sense penalitzacions al sistema de mòduls, podent tornar a acollir-s’hi el 2022, i que durant aquell temps no computin a efectes del pagament d’impostos els dies naturals en què estigui declarat l’estat d’alarma. Els conservadors consideren que és «imprescindible» recuperar aquesta mesura, que suposa acollir-se a un sistema d’estimació directa, amb els ingressos reals, i no pels paràmetres que es defineixen en el sistema de mòduls. 

Casado s’ha reunit aquest matí precisament amb la Federació Nacional d’Autònoms-ATA, a la qual ha presentat aquestes mesures.