Els comptes de l'Estat

Les novetats dels Pressupostos del 2021: totes les claus

S'incrementa l'IRPF i els impostos sobre patrimoni i societats

L'acord polític entre el PSOE i Unides Podem inclou el compromís de regular el preu dels lloguers

presupuestos-again / periodico

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2021 que són els més expansius de la història, després d’incorporar 27.436 milions de transferències del Fons Europeu de Reconstrucció.

El text pactat entre els socis del Govern de coalició (PSOE i Unides Podem) avança en la despesa social per combatre els efectes de la pandèmia i incorpora pujades d’impostos per ingressar uns 6.000 milions addicionals el 2021 i 2.323 més el 2022 (8.342 milions en dos anys). Aquestes són algunes de les mesures que incorpora el projecte i els dos acords d’última hora (lloguers i ingrés mínim vital) que van permetre salvar la negociació pressupostària entre el PSOE i UP a última hora de dilluns:

Límit al preu dels lloguers

El Govern es compromet a portar al Congrés dels Diputats en un màxim de quatre mesos un projecte de llei de vivenda que permeti posar límit al preu els lloguers en «zones tensades», tant en contractes nous com ja existents, que fins i tot podrien haver de baixar. El projecte serà redactat pel Ministeri de Transports, de José Luis Ábalos, i per la vicepresidència segona, de Pablo Iglesias, i permetrà convalidar la llei aprovada a Catalunya que ja inclou un sistema de referència de preus, que ja no seria recorreguda davant el Constitucional.

Ingrés mínim vital (IMV)

El segon acord que ha salvat el pacte pressupostari entre els socis de Govern es refereix a l’IMV. Per tenir accés a la prestació es tindran en compte els ingressos de l’any en curs de forma permanent, no només el 2021. A més, es redueix de tres a dos anys de vida independent els que les persones
menors de 30 anys han de demostrar per poder tenir dret a l’IMV, a fi de facilitar-ne l’accés als joves.  L’IMV comptarà amb una dotació de 3.017 milions el 2021.

Pujada de l’IRPF, de patrimoni i de societats

El projecte de llei puja tres punts l’IRPF per a rendes del capital de més de 200 mil euros i dos punts l’impost per a rendes del treball de més de 300.000 euros. A més, el projecte de llei puja un punt l’impost sobre el Patrimoni a partir de 10 milions d’euros i es restableix l’impost amb caràcter permanent.

L’impost de Societats puja per a grans grups empresarials baixant del 100% al 95% les exempcions per dividends i plusvàlues generades per la seva participació en societats filials (les multinacionals amb facturació inferior a 40 milions queden fora d’aquesta mesura). A més, s’estableix una tributació mínima del 15% per a les societats de lloguer socimis.

També es redueixen les desgravacions als plans individuals de pensions, de manera que el límit d’aportació màxima passarà dels 8.000 euros actuals, a 2.000 euros. En el cas dels plans d’ocupació, el límit conjunt d’aportació (partícip i empresa) puja de 8.000 a 10.000 euros. En conjunt, l’impacte net d’aquestes mesures comportarà una recaptació més elevada de 580 milions d’euros.

Més IVA i nous tributs

El projecte incorpora els nous tributs sobre serveis digitals i transaccions financeres ja aprovats pel Parlament. També, un nou impost sobre envasos de plàstic d’un sol ús, així com l’increment de l’IVA de les begudes ensucrades i edulcorades del 10% al 21% (no per a la restauració).

El gravamen sobre primes d’assegurança s’incrementa del 6% al 8% per recaptar 507 milions addicionals.

Puja 3,8 cèntims el dièsel no professional

Dins del capítol de fiscalitat verda, l’impost especial sobre el dièsel pujarà en 3,8 cèntims per litre, que passarà de 30,7 a 34,5 cèntims per litre, encara per sota dels 40,07 que afecta la gasolina. El gasoil professional i bonificat queda fora d’aquest increment impositiu amb què el Govern pretén recaptar 500 milions addicionals. També es preveu una tributació més elevada sobre residus per 861 milions.

Pensions i sous públics, el 0,9%

Les pensions de la Seguretat Social pujaran el 0,9% el 2021, d’acord a la inflació prevista. En el cas de les pensions no contributives, la pujada serà de l’1,8%. Per als sous dels empleats públics de totes les administracions s’estableix un increment del 0,9%. I per a l’IPREM  (indicador públic de renda d’efectes múltiples), que no pujava des del 2016, es fixa un increment del 5%.

Dependència, conciliació i cures

S’incrementa el 46% l’aportació de l’Estat al Sistema de Dependència (més de 600 milions d’euros en aquests pressupostos) per reduir les llistes d’espera i millorar les prestacions. A més, aporta més de 700 milions d’euros dels fons europeus per avançar en la cura de la gent gran a domicili. Un total de 200 milions més serviran per impulsar l’educació de 0 a 3 anys i 300 milions més per igualar els permisos de maternitat i paternitat en 16 setmanes per a cada progenitor. També s’inclou una partida de 200 milions per recolzar la contractació de cuidadors en llars amb nens i nenes menors de 14 anys

   

Beques i formació professional 

La partida de beques s’incrementa el 70,2%, amb 514 milions addicionals, i s’inclou un pla de modernització de la Formació Professional (1.500 milions en quatre anys). 

Notícies relacionades

   

Inversió 

La inversió en R+D+I civil augmenta el 80,1%, fins als 5.106 milions, i puja el 60% la dotació per al Ministeri de Ciència (3.232 milions). Transició Ecològica comptarà amb 11.935 milions per accentuar l’aposta per la innovació i la descarbonització. També creixerà un 367% l’aportació a vivenda. Les inversions en infraestructures per la seva banda, augmentaran en un 114,8%, amb 6.161 milions d’euros més que a l’exercici anterior. Les partides destinades a la indústria i a l’energia  s’incrementaran en gairebé 5.700 milions d’euros. I els ajuts al comerç, el turisme i les pimes registraran un augment del 150%, amb 1.338 milions d’euros més per al 2021.

   

Sanitat

La partida estatal per a Sanitat inclou 3.064 milions d’euros addicionals, amb un increment del 151,4% més. Uns 2.436 milions del fons React EU a la compra de vacunes i a reforçar l’atenció primària.