OPERACIÓ VOLHOV

Vendrell a Terradellas, pels 10.000 soldats russos: «¿I que farà l'OTAN?»

Les gravacions mostren l'exconseller i Madí escèptics amb la trama russa

El republicà es lamenta de no haver omplert els carrers de BCN en defensa de la DUI

zentauroepp12936992 xavier vendrell201028095945

zentauroepp12936992 xavier vendrell201028095945

2
Es llegeix en minuts
Jesús G. Albalat / Xabi Barrena

Sense que se sàpiga el motiu, Víctor Terradellas, en dos dies consecutius, va gravar unes converses, d’uns 40 minuts cada una, amb David Madí i Xavier Vendrell. Segons l’informe que la Guàrdia Civil va remetre al jutge, en aquestes converses, on predominen els balbotejos típics de qui no vol dir les coses clares (els «eeee» i  «aaaa», com són transcrits), els temes que es van abordar van ser el de la criptomoneda i el de la presumpta ajuda russa.

Sobre el tema econòmic, es pot escoltar Madí apuntant: «Això ho hem de muntar... pot ser una solució a un problema, dissenyant aquí... criptomoneda... tot el que tu vulguis... En el moment en què la Generalitat... ho accepti com a sistema de pagament, ells [la Unió Europea] faran una legislació del Banc Central Europeu [...] Ells no poden prohibir anar amb el bitcoin».

Madí, sobre la criptomoneda: «Això ho hem de muntar, pot ser una solució a un problema»

En les converses aleteja sempre la presència de personatges «d’alt nivell» que no són citats: Així, Terradellas li explica a Madí: «Llavors, un dels fundadors de la criptomoneda, que va ser en l’època de Gorbatxov.... si voleu un dia... quan estigui aquí us ho explicarà a tu i a Xavier [Vendrell] el mateix que l’hi va explicar a Elsa Artadi».

Balbotejos constants

Els balbotejos són constants i en les dues converses apareix el fantasma dels serveis secrets espanyols. Així, Madí, conversant sobre les criptomonedes afirma: «Això seria si fos un estafador... però que no sigui una operació del CNI». Quan Terradellas li explica que l’altra part només demana «que quan siguem estat fem una legislació», l’exassessor de Mas li pregunta: «¿Tu a aquest tio com l’has verificat?»

El republicà, per la seva part, no tarda a expressar els seus dubtes: «¿Quines possibilitats hi ha que això sigui una fantasmada?», diu. I també: «Aquí el que explica és si realment darrere hi ha l’Estat». Abans, s’ha produït un preàmbul llarg amb divagacions diverses en el que Vendrell assevera: «Llavors jo tinc la gosadia de pensar que si jo no hagués existit, no hauríem avançat tant».

Notícies relacionades

Terradellas assevera que, si «aquesta gent juga de veritat, entre sis i nou mesos, això estarà llest», se suposa que amb referència a la criptomoneda. I com a exemple que van de debò, Terradellas li explica a Vendrell allò dels 10.000 soldats oferts l’octubre del 2017. Vendrell es pregunta llavors: «¿Com fas entrar 10.000 tios aquí?».

Vendrell a Terradellas: «De vegades penso que si jo no hagués existit, no hauríem avançat tant» 

És el mateix Vendrell el que realitza una fina anàlisi geopolítica d’urgència: «¿I què farà l’OTAN?». Allà és quan Terradellas diu: «Sempre els he dit que no els vull». Just després ve l’explicació que Carles Puigdemont es va espantar [ell utilitza termes més escatològics]: «No vol [Puigdemont] ser responsable que el defensin com a una urna, però necessites 100 morts». «Fiques un milió de persones entre plaça de Catalunya i Colom i han de matar per entrar a Sant Jaume [a aturar a Puigdemont]». A la qual cosa Vendrell respon amb un lacònic: «Se’ns va passar l’arròs, no hi va haver collons».