EL MINISTERI DEIXA FER AQUEST CAP DE SETMANA

Ayuso podrà tancar Madrid per dies només aquest pont de Tots Sants

Sanitat adverteix que el Consell Interterritorial de dimecres determinarà com s'han de comptar els set dies d'aplicació de restriccions

La presidenta se surt amb la seva i veu el plàcet del ministeri com una «victòria», tot i que el seu triomf és només momentani, fins que arribi l'harmonització

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aplaude durante un homenaje del Gobierno regional a los docentes madrileños en la Puerta del Sol, en Madrid (España), a 29 de octubre de 2020. Se reconoce su labor para que el inicio de curso haya sido de un modo seguro frente a la Covid-19.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aplaude durante un homenaje del Gobierno regional a los docentes madrileños en la Puerta del Sol, en Madrid (España), a 29 de octubre de 2020. Se reconoce su labor para que el inicio de curso haya sido de un modo seguro frente a la Covid-19. / EUROPA PRESS/O.BARROSO.POOL (Europa Press)

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Isabel Díaz Ayuso va llançar un nou pols al Govern de Pedro Sánchez. I, almenys fins dimecres, el té guanyat. El Ministeri de Sanitat li autoritza que confini perimetralment la Comunitat de Madrid només els dies del pròxim pont, el de Tots Sants, però el dia 4 revisarà, amb les altres regions, els criteris per aïllar territoris i determinarà com s’han de comptar els «set dies naturals» en què, com a mínim, han de ser actives les restriccions de mobilitat. Però, de moment, la Comunitat de Madrid queda tancada des de les 00.00 h d’aquest divendres 30 d’octubre fins a les 00.00 h del dimarts 3. Quatre dies sencers en total. 

La presidenta madrilenya va emprendre dimecres un nou xoc amb l’Executiu. Es va apartar del consens a què havien arribat les dues Castelles en la reunió amb els dos presidents –els de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (PP), i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE)–, i va anunciar que la seva intenció no era blindar perimetralment Madrid fins al 9 de novembre, quan hagin passat els ponts de Tots Sants i l’Almudena. Volia ordenar un tancament «quirúrgic» només durant els dies afectats pels dos ponts. I aquest dijous va oficialitzar la mesura. La seva proposta era aïllar la regió únicament «els dies imprescindibles», el 30 i 31 d’octubre i l’1 i 2 de novembre, i el 6, 7, 8 i 9 de novembre (festiu a la capital). És a dir, tancar amb pany i forrellat pel pont i aixecar-lo dimarts, dimecres i dijous de la setmana vinent.

La Comunitat de Madrid tanca des de les 00.00 h d’aquest divendres fins al dia 3

Això malgrat que el reial decret d’alarma, i la pròrroga que aquest dijous va autoritzar el Congrés fins al 9 de maig del 2021, explicita que totes les limitacions han de tenir una eficàcia que «no podrà ser inferior a set dies naturals». Ayuso va interpretar que no tenien per què ser set dies consecutius, sinó mínim set dies repartits en dos ponts. El mateix, per cert, que havia ordenat dimecres el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, també del PP. 

El dubte era què faria el Govern. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va acusar al matí Ayuso d’actuar de «forma calculada per crear confusió». «L’única posició que és capaç de mantenir és la de fer el contrari del que proposen el Consell Interterritorial, el Govern d’Espanya i altres comunitats autònomes», va denunciar, advertint que no es modificarà el decret d’alarma, com la presidenta madrilenya havia reclamat per carta a Pedro Sánchez. Al seu torn, el ministre Salvador Illa va retreure a Pablo Casado en el ple que debatia l’extensió de l’alarma que Ayuso demanés un canvi al decret que ni tan sols el PP havia incorporat com a esmenes a la petició de pròrroga.

Ayuso manté el pols

Ja a la tarda, a les 18.45 hores, fonts de la Comunitat de Madrid van avançar la seva «victòria»: Sanitat autoritzava la dirigent popular, van dir, a confinar perimetralment la regió només els dies del pont de Tots Sants i l’Almudena. El ministeri, no obstant, va mantenir el suspens uns minuts més, sense confirmar la notícia. A les 19.20 hores, el departament que dirigeix Illa va llançar un comunicat. Confirmava que serà possible aïllar Madrid per dies, sí, però només per aquest primer pont, un dels de més mobilitat de l’any. La deixava fer només aquest cap de setmana. Després, ja veurem.

El comunicat del ministeri anticipava que, d’acord amb les facultats que li confereix el decret d’alarma, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) establirà «els criteris d’aplicació relatius a l’eficàcia de les mesures que adoptin les comunitats autònomes, com per exemple la temporalitat de les mesures a set dies». «Tot això en nom de protegir el bé principal, la salut de la població espanyola davant la Covid-19». 

I afegia Sanitat: mentrestant, fins que arribi aquesta reunió del CISNS del dimecres 4 de novembre, «seran vigents les mesures de restricció perimetral que les comunitats adoptin de cara a aquest cap de setmana de pont» a diversos territoris. És a dir, que per aquest cap de setmana, Illa deixarà les coses com estan, i respectarà les limitacions ordenades per Madrid, però després el Consell Interterritorial decidirà, i el que es consensuï en aquest òrgan, en què s’asseuen el ministre i els consellers autonòmics de Sanitat, serà el full de ruta a partir de llavors. No obstant, el decret de la presidenta de la Comunitat de Madrid fa cas omís al comunicat del ministeri: Ayuso fixa per decret el pany i forrellat de la regió per dies en els dos ponts: 30 i 31 d’octubre, 1 i 2 de novembre, d’una banda, 6, 7, 8 i 9 de novembre, de l’altra. El mateix decret precisa que aquests vuit dies de confinament compleixen l’incís de l’article 9 del decret d’alarma

«No estem en una batalla. La nostra prioritat era evitar la diàspora», al·leguen des del ministeri

L’Executiu autonòmic se sabia guanyador des de feia hores: el mateix titular de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va revelar a Telecinco que havia conversat dimecres a la nit amb Illa i va obtenir la seva aprovació. Es tracta, li va argumentar, d’una «interpretació del decret d’alarma», per «diluir en els dos ponts» els set dies d’aplicació obligatòria de la restricció de la mobilitat. 

A Sanitat va molestar la filtració de la trucada, i la versió que se’n va traslladar, perquè el ministre «no va ser tan concloent» com va assenyalar Ruiz Escudero. «De qualsevol manera, no estem en una batalla. La nostra prioritat era evitar la diàspora, que la gent se’n vagi de pont. Podíem haver recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, però tardaria a decidir i a sobre no evitaria que els madrilenys sortissin de pont. Hem optat per una decisió assenyada que eviti el cisma i la fugida de ciutadans. Es tracta de limitar el risc al màxim», expliquen fonts pròximes a Illa. 

«Era un risc»

Al ministeri relativitzen, no obstant, l’efecte de la decisió d’Ayuso, perquè el més previsible és que el dimarts 3 els madrilenys «tornin a casa» i a més gairebé totes les comunitats –tret d’Extremadura, Galícia i les illes– tenen blindats els seus territoris. «Per nosaltres era un risc dir que no recolzem la mesura, perquè ens exposàvem que no perimetrés Madrid, i això ens portava a veure cues de cotxes a totes les carreteres aquest divendres». 

¿I què passarà en el CISNS de dimecres? A Sanitat no tenen encara decidit com s’hauran d’interpretar aquests «set dies naturals», si de manera consecutiva o com ha llegit Madrid. «El que volem és buscar una solució que eviti diàspores en moments claus», insisteixen. 

La majoria de les comunitats han acabat imposant tancaments perimetrals durant almenys una setmana. Però Ceuta es va avançar amb el confinament per dies (com volia i ha aconseguit Madrid, almenys per aquest pont de Tots Santos), mentre Catalunya s’aïllarà tota ella durant 15 dies, a partir de les 6.00 hores d’aquest divendres, i tancarà perimetralment els municipis el cap de setmana. 

Malgrat que Sanitat, oficialment, no vol avançar la seva postura de cara a la reunió del Consell Interterritorial, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, sí que va indicar que els tancaments curts tenen menys impacte que els que s’allarguen uns quants dies. Però d’alguna cosa serveix, va contemporitzar. 

«Tot i que no hagi de tenir tot l’impacte que ens agradaria, un confinament de pocs dies també té algun efecte, poc, però en té»

Fernando Simón

Director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries

Notícies relacionades

«Tot i que no hagi de tenir tot l’impacte que ens agradaria, un confinament de pocs dies també té algun efecte, poc, però en té», va afirmar. Ara bé, atesa la situació de la pandèmia, amb una segona onada marcant uns números rècord, l’epidemiòleg entén que un aïllament «molt curt no és suficient». Es necessita «fer un pas gran, fer passos tímids no és la forma». Quan es va produir la roda de premsa, ja se sabia, per l’Executiu madrileny, que Illa donava el seu plàcet al blindatge de la comunitat per dies. «Si confinem tres mesos, l’efecte serà molt més gran, no em confonguin això amb una discrepància amb el ministre, sisplau», va pregar Simón, per evitar que les seves paraules es malinterpretessin. 

No obstant, Sanitat aclaria aquest dijous a la tarda que el ministre «no autoritza» les restriccions de Madrid, ja que Ayuso, en virtut del decret d’alarma, és l’autoritat competent delegada, i per tant ella té l’obligació de comunicar les mesures que adopti a Illa, però la potestat és totalment seva.