disputa política

Ayuso tanca la Comunitat de Madrid només durant els dos ponts de novembre

La presidenta madrilenya desafia una altra vegada el Govern central al repartir els set dies de termini que indica l'alarma en dos períodes

El PP madrileny assenyala que Illa s'ha mostrat d'acord en una conversa telefònica amb el conseller de Sanitat

ayuso-puentes / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha ordenat tancar perimetralment la regió exclusivament durant els dos pròxims ponts, el de Tots Sants i el de l’Almudena (9 de novembre), que és festiu a la capital d’Espanya. La resta de dies estaran permeses les entrades i sortides, malgrat que el decret de l’estat d’alarma autoritza les autonomies a portar a terme confinaments per un període mínim de set dies naturals.

Fonts del Govern madrileny assenyalen que el reial decret (igual que la pròrroga de l’alarma que aquest dijous va autoritzar el Congrés) no estableix que han de ser set dies consecutius, així que Madrid ordena el confinament els dies 30 i 31 d’octubre i 1 i 2 de novembre, així com els dies 7, 8 i 9 de novembre, per incloure els dos ponts i complir amb el període. I al·leguen que el Govern central ha aprovat un confinament similar a Ceuta. De fet, el portaveu del PP en l’Assemblea de Madrid, Alfonso Serrano, ha assenyalat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir ahir a la nit, en conversa telefònica, al conseller del ram, Enrique Ruiz Escudero, que «li semblava bé [tancar només els ponts] i que es podia fer». Illa, no obstant, encara no s’ha pronunciat, i des del seu entorn indiquen que no donaran compte de converses privades. 

De nou va per lliure      

D’aquesta manera i després de suggerir que si Pedro Sánchez no li permetia tancar exclusivament pel pont de Tots Sants, no restringiria les entrades i sortides a Madrid, al final Ayuso ha pres una decisió polèmica, tancant els ponts, per evitar els desplaçaments massius que impliquen els dies festius, però no la resta de dies.

Ayuso «no està d’acord amb tancar Madrid» perquè no té «cap estudi sanitari» que ho avali

La dirigent madrilenya provoca així un nou enfrontament amb el Govern central i s’allunya, una vegada més, de la postura adoptada per la majoria de les autonomies i bona part dels països europeus. De nou, ella va per lliure, mantenint a més les restriccions perimetrals i d’aforaments en les àrees sanitàries amb més casos, malgrat que són més difícils de controlar que les adoptades en municipis o autonomies completes. 

En un acte a la Reial Casa de Correus, a la Puerta del Sol de la capital, ha remarcat, de fet, que ella «no està d’acord amb tancar Madrid» perquè no té «cap estudi sanitari que demostri que això és millor». Però davant les pressions d’altres autonomies i el Govern, ha decidit fer-ho «els mínims dies possibles», perquè defensa «les mesures quirúrgiques i adaptades a cada situació».

«Flexibilitat normativa»

En aquest context, ha demanat al Govern central «diàleg» i «flexibilitat normativa». «Això ja ho han fet altres comunitats autònomes i espero que se’ns escolti perquè puguem prendre mesures intermèdies», ha declarat.

De fet, la Generalitat ha decretat un confinament perimetral dels municipis  exclusivament els caps de setmana, que se sumarà a un tancament complet de l’autonomia i altres mesures més dures que les implantades a Madrid.

La carta a Sánchez 

Dimecres a la tarda Ayuso va escriure al president del Govern central, Pedro Sánchez, per sol·licitar-li que, «al més aviat possible i amb efectes immediats», canviés el decret d’estat d’alarma per permetre que els tancaments perimetrals siguin inferiors a set dies.  

Mentre al Congrés seguia el debat de la mesura excepcional, la vicepresidenta, Carmen Calvo, en declaracions als mitjans, ha aclarit que l’Executiu central no té intenció de modificar el decret per reduir el termini, entre altres motius perquè el PP no ha presentat cap esmena en aquest sentit, una cosa que Illa ha criticat al Grup Popular des de la tribuna en la dura rèplica a Pablo Casado.

Calvo ha acusat, a més, Ayuso de saltar-se l’acord al qual havia arribat amb els presidents de Castella i Lleó i Castella-la Manxa per confinar les seves regions, de forma coordinada, fins al 9 de novembre. I ha culpat la dirigent madrilenya de mantenir, com a «única posició», la idea de «fer el contrari al que proposa el Consell Interterritorial [del Sistema Nacional de Salut], el Govern d’Espanya i altres comunitats».    

I això que, Ayuso, en una entrevista radiofònica aquest dijous a primera hora, havia reconegut que la situació no canvia gaire si ella ordena el tancament de Madrid o no, ja que Castella i Lleó i Castella-la Manxa sí que han tancat les seves fronteres, igual que moltes altres autonomies.  

«Sense moure’s»

Notícies relacionades

«Al final tot es resumeix en el fet que els madrilenys passaran aquests dies sense moure’s i entenc i respecto les altres comunitats, però no crec que simplement s’hagi de tancar perquè els altres tanquen», ha argumentat.

La presidenta ha obviat la petició del vicepresident de l’Executiu regional, Ignacio Aguado (de Cs), que havia defensat confinar Madrid fins al 9 de novembre, provocant una vegada més un enfrontament públic amb el seu soci de Govern.