REACCIONS

L'independentisme titlla l'operació policial de «muntatge»

Partits i entitats sobiranistes protesta per les «detencions espectacle»

Puigdemont qualifica l'operació policial com «una nova urpada repressora»

jregue55633203 grafcat3567  barcelona  28 10 2020   el vicepresidente de la201028195131

jregue55633203 grafcat3567 barcelona 28 10 2020 el vicepresidente de la201028195131 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’independentisme va sostenir aquest dimecres que l’operació policial de la Guàrdia Civil va ser un «muntatge» basat en «detencions espectacle». El Govern, els partits i les entitats sobiranistes es van concentrar al matí i a la tarda a Barcelona i en altres punts de Catalunya per protestar contra la investigació judicial al cercle de l’expresident Carles Puigdemont. 

«Avui es torna a evidenciar que la repressió no cessa», van clamar en un manifest llegit a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana, en el qual van acusar l’Estat d’«utilitzar la por per perseguir la dissidència política». 

L’expresident Quim Torra va ser rebut al crit de president i va carregar contra l’Estat perquè «no té cap altra manera de dialogar més que la repressió». En el seu nou paper de ‘pont’ entre sobiranistes, va animar a «fer valer» els vots i va encoratjar a «plantar cara d’una vegada».

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, al costat del vicepresident en funcions de Presidència, Pere Aragonès, va posar a disposició dels detinguts els serveis jurídics de la Generalitat.

Puigdemont, a través de les xarxes socials, va qualificar l’operatiu contra el seu entorn com «una nova urpada repressora» que, segons el seu parer, amaga «un intent de mort política i civil de l’independentisme». També va criticar les detencions l’expresident Artur Mas: «Ja estem acostumats a aquest tipus d’operacions-espectacle, grans detencions, grans històries, i després resulta que tot és un tema de construcció», va opinar en una entrevista a Ràdio 4.

El diàleg

Des de Junts, Elsa Artadi va afirmar que el jutge ordena aquestes indagacions per «tapar» l’absolució de Trapero, l’aniversari de la DUI i «les festes indecents de l’elit madrilenya que posen en perill la ciutadania». No va escatimar crítiques al Govern i va asseverar que la taula de diàleg «no serveix per acabar ni amb el conflicte polític ni amb la repressió». 

La comitiva d’ERC, que va ser esbroncada al crit de «botiflers» per una desena de persones, va emplaçar l’independentisme a no caure en la «divisió»: L’adversari no és un altre independentista: o anem tots junts o no sortirem d’aquesta», va defensar Marta Vilalta. Des de la CUP van animar a la «mobilització».

Notícies relacionades

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, van demanar unitat d’acció als partits i una proposta política: «No s’acabarà la repressió fins que no hi hagi independència», va inquirir Paluzie.

D’altra banda, Carlos Carrizosa (Cs), va acusar l’independentisme de «sostenir-se econòmicament» a través de «la vella trama del 3%» en una entrevista a La Xarxa. Des del PPC van apuntar que és «necessari» aclarir qui va liderar i com es va finançar el Tsunami Democràtic. En canvi, Miquel Iceta (PSC) va rebutjar opinar sobre les detencions per no interferir en la investigació judicial.