congrés dels diputats

El PDECat i el PNB recolzaran el nou estat d'alarma de Sánchez

Arrimadas demanarà una pròrroga «molt menor» per donar el suport de Ciutadans a la mesura

zentauroepp55519771 aitor esteban201021185837

zentauroepp55519771 aitor esteban201021185837 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PDECat i el PNB votaran a favor de l’estat d’alarma. D’aquesta manera, i si el president Pedro Sánchez aconsegueix el suport dels 10 aforats de Ciutadans, tindria ja 175 vots: els 120 del PSOE, els 35 de Podem, els del partit taronja, sis dels ‘jetzales’ i quatre dels catalans.

Així ho ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa virtual el portaveu del PDECat, Marc Solsona, que ha defensat que l’estat d’alarma és «necessari en la situació actual», per la qual cosa compta amb el «vot inicial» dels quatre parlamentaris del partit. Ferran Bel, Sergi Miquel, Concepció Cañadell i Genís Boadella es mantenen en el mateix grup que els quatre parlamentaris de JxCat, si bé disposen d’autonomia de vot després del divorci entre els dos partits.

Per la seva banda, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha valorat aquest dilluns el decret de nou estat d’alarma aprovat pel Govern per frenar la pandèmia de Covid-19 i ha avançat que el seu grup donarà el seu recolzament en la votació al Congrés per a una pròrroga de sis mesos si «es manté» en els termes que siguin les comunitats autònomes les competents per prendre les decisions corresponents «pròximes al terreny». «Necessitem dotar-nos d’eines que ens donin seguretat a l’hora de prendre decisions» davant les diferents interpretacions per part dels tribunals de les de mesures adoptades partint de la llei sanitària, assenyala.

Cs i els terminis 

Notícies relacionades

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assenyalat que la pròrroga de sis mesos de l’estat d’alarma plantejada pel Govern resulta «excessiva» i que intentarà negociar amb l’Executiu perquè l’ampliació de la mesura constitucional sigui «molt menor». No obstant, ha assenyalat que la predisposició del seu partit és la de recolzar l’alarma, com ja va fer durant les diverses pròrrogues que es van votar a la primavera, perquè és necessària «una empara legal adequada».

Ciutadans assumeix que l’estat d’alarma haurà d’estar vigent a Espanya a «llarg termini» perquè es puguin adoptar mesures de lluita contra el coronavirus dins un marc jurídic «estable», però exigirà al Govern que el president, Pedro Sánchez, comparegui periòdicament a la Cambra baixa per retre comptes sobre la gestió de la pandèmia. Així ho ha explicat el portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, en una roda de premsa telemàtica a la seu del partit després de la reunió del Comitè Permanent. El que no ha aclarit el portaveu parlamentari és si Ciutadans es negarà a recolzar una pròrroga de sis mesos, després que la presidenta del partit, Inés Arrimadas, hagi dit que aquest període li sembla «excessiu» i que intentarà que sigui «molt menor».