LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Aragonès va anticipar a Torra la petició de l'estat d'alarma

Sánchez va donar garanties al president en funcions que la Generalitat conservaria el comandament de les mesures

undefined55553524 primer pla del vicepresident del govern amb funci  de presid201023210305

undefined55553524 primer pla del vicepresident del govern amb funci de presid201023210305 / Ruben Moreno Presidencia

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Treball de precisió quirúrgica per recosir totes les vores que es generen de l’aparent paradoxa que un Govern compost per independentistes demani a l’Executiu central que se li apliqui l’estat d’alarma. Una tasca que va portar a terme el vicepresident del Govern i president en funcions, Pere Aragonès, en vista de l’escalada pandèmica que revelaven les xifres i que va incloure, també i segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’avançament de la mesura a l’expresident inhabilitat Quim Torra.

Tot va començar dijous, en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, on la consellera Alba Vergés va reclamar garanties que es podrien prendre les mesures restrictives que es necessitin des de Catalunya, segons els criteris epidemiològics. Ja divendres, a les 8.30 del matí, Vergès va explicar les conclusions d’aquesta trobada en la reunió del comitè de crisi del Govern sobre la Covid-19, en què participen, a més d’Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i els titulars d’Interior i Educació, Miquel Sàmper i Josep Bargalló).

Al llarg del matí, Vergès va mantenir contactes a dos nivells, d’una banda amb els experts i també amb els doctors Josep Maria Argimon i Jacobo Mendioroz i, de l’altra, amb el vicepresident. Es va fer evident la necessitat d’aprofundir en les restriccions.

Al migdia, els serveis jurídics van confirmar a Aragonès que l’estat d’alarma podia ser descentralitzat i amb el «comandament» a Catalunya. Una cosa que Sánchez, en conversa telefònica, va acceptar i li va garantir que així seria. Després, Aragonès va compartir la situació amb el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, que també li va confirmar la seva intenció de sol·licitar l’estat d’alarma. Una trucada gens trivial, ja que es tracta del primer contacte al front catalanobasc en diversos anys.

Telemarató de reunions

Notícies relacionades

A les 15.00 hores, Aragonès va convocar la cúpula del seu partit telemàticament (incís, el teletreball estalvia temps en dies com divendres) i després va mantenir una conversa amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó. Llavors es va convocar, per a les 16.00 hores, una nova reunió del comitè de crisi sobre la Covid. Ja a l’inici de la reunió, en què Aragonès va detallar la seva decisió buscant l’acord amb els socis de JxCat, el president en funcions va convocar tot el Consell Executiu per a una reunió extraordinària. I abans d’aquesta cita va telefonar a Torra per donar-li’n tots els detalls.

En el Consell Executiu es va aprovar el ja acordat en el comitè de crisi i l’últim pas van ser les reunions d’Aragonès, Budó, Vergés i Sàmper amb tots els grups parlamentaris per informar-los també de la situació.