Podem suma ERC, Bildu i altres partits a la pressió per regular els lloguers

Els morats compten amb el suport de 24 diputats necessaris per recolzar els Pressupostos

Recorren al compromís firmat per Sánchez de posar un «sostre» a la pujada dels preus

zentauroepp55513144 gabriel rufian201021094258

zentauroepp55513144 gabriel rufian201021094258 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem continuen intentant collar el PSOE per aprovar una legislació que permeti regular els lloguers i que, a més, tingui el seu reflex en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). El nou gest dels morats per pressionar els socialistes ha sigut incorporar ERCEH Bildu, la CUPMés PaísCompromís i BNG a un manifest en què recolzen la «urgent necessitat» d’intervenir en el mercat dels lloguers. Tots aquests partits sumen 24 diputats, cosa que permetria al Govern –155 escons; 120 del PSOE i 35 d’Unides Podem– tenir una majoria absoluta per aprovar els comptes públics de l’any vinent. 

Fa una setmana, Pablo Iglesias va començar aquesta campanya de pressió als seus socis en l’Executiu amb una reunió amb el Sindicat d’Inquilins en la qual va prometre treballar al si del Govern per fer complir el programa de legislatura que va firmar amb Pedro Sánchez a finals del desembre passat. Des d’aleshores, fonts pròximes a Unides Podem han assegurat que hi ha certes tensions amb els socialistes en l’elaboració de l’esborrany de Pressupostos entorn de la regulació del preu dels lloguers i matèria fiscal.

Ara, els morats incrementen aquesta empenta acudint als partits que podrien donar a l’Executiu la majoria necessària per aprovar els Pressupostos del 2021. En el text firmat per les sis formacions es recull la necessitat d’imposar «una regulació dels preus del lloguer de manera urgent» amb el principal objectiu de «contenir els preus de l’arrendament als municipis amb mercats tensats». Com ja va fer la setmana passada el líder dels morats, en el document es fa al·lusió a l’acord de coalició [Aquí en PDF] i al punt 2.9.3 que recull el compromís de «posar sostre a les pujades abusives de preus de lloguer». 

La llei catalana

L’escrit assenyala que en l’últim lustre «els lloguers han augmentat 30 vegades més que els sous» fet que ha obligat moltes famílies a dedicar més de la meitat dels seus ingressos al pagament de la vivenda. «La situació és insostenible», afirmen. Si bé reconeixen que el camí també passa per la creació d’un parc de vivenda pública protegida més ampli, assenyalen que a curt termini és impossible donar resposta a tota les necessitats actuals i que, per tant, s’ha d’incidir sobre el preu dels lloguers. 

Notícies relacionades

Entre els seus arguments també recullen que l’increment en els preus de les vivendes de lloguer no només afecten aquells que les han de pagar, sinó també el conjunt de la societat. «Els preus actuals estan disminuint dràsticament la renda disponible en mans de la ciutadania, amb un impacte negatiu en tota l’economia», remarquen. Així, defensen que «a les portes de la segona onada de coronavirus» resulta necessària una legislació que doni capacitat a les comunitats autònomes per establir un sostre a la pujada dels lloguers. 

Igual com va fer Iglesias després de la seva reunió amb el Sindicat d’Inquilins, les formacions signants del comunicat assenyalen l’exemple de la llei aprovada pel Parlament de Catalunya a principis de setembre per regular els lloguers