BLOQUEIG EN EL PODER JUDICIAL

Brussel·les aplaudeix que Sánchez paralitzi la reforma exprés del CGPJ

«És un pas en la bona direcció», afirma la Comissió Europea

zentauroepp53405453 file photo  european union flags fly outside the european co200514152354

zentauroepp53405453 file photo european union flags fly outside the european co200514152354 / Yves Herman

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea celebra la decisió del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de suspendre la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que tanta polèmica i crítiques ha suscitat en els últims dies, per obrir un procediment de consultes que eviti decisions unilaterals. «Prenem bona nota de l’anunci del president. La Comissió havia expressat la seva posició clara sobre la proposta al demanar que es garantís que el CGPJ no sigui percebut com a vulnerable a la politització. En aquest context, suspendre la proposta i permetre una consulta més àmplia és un pas en la bona direcció», ha dit aquest divendres el portaveu de justícia, Christian Wigand.

Notícies relacionades

Segons ha explicat, el comissari de justícia, Didier Reynders, va mantenir una conversa telefònica aquest dimecres amb la ministra d’exteriors, Arancha González-Laya, durant la qual li va demanar informació addicional que esperen rebre en les «pròximes setmanes». Aquesta conversa, segons ha afegit, va tenir lloc a petició d’Espanya tot i que durant la mateixa la ministra no va avançar les intencions de Sánchez de paralitzar la reforma. «La ministra va informar el comissari sobre la reforma i es va mostrar oberta a la discussió i a escoltar la Comissió. El comissari li va recordar la nostra posició i va demanar més informació que esperem en les pròximes setmanes», ha precisat.

La conversa es va produir arran del toc d’atenció llançat per Brussel·les la setmana passada, tot just conèixer els plans del PSOE i Unides Podem per reforçar el CGPJ, en funcions des del desembre del 2018 pel bloqueig del PP. La Comissió Europea veu preocupants aquests plans perquè entén que poden veure’s com una politització de la justícia i perquè quan un Estat membre emprèn una reforma del seu sistema judicial ha de consultar abans els canvis amb les parts afectades.