ÚLTIM TORN EN LA MOCIÓ

Sánchez frena la reforma exprés del CGPJ per pactar-ne amb el PP la renovació

El president planteja «aturar el rellotge» de la tramitació parlamentària de la norma per pactar amb Casado el nou òrgan

El líder socialista respon així al rebuig del PP a la moció de censura de la ultradreta, tot i que els populars mantenen dues condicions

pedrosancheztribuna

pedrosancheztribuna / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern ofereix «aturar el rellotge» de la reforma exprés de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) com a gest cap al PP per pactar junts la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. I fer-ho ja, sense demora, «en benefici de la Constitució, la democràcia i la ciutadania».

El president del Govern va prendre la paraula per tancar el debat de la moció de censura, després d’una segona jornada intensa i realment decisiva, pel que va suposar la ruptura sorprenent i a sang freda de Pablo Casado amb Vox. 

Sánchez, després de tornar a carregar contra Santiago Abascal i remarcar que no té «un pla ni assenyat ni mig assenyat» per a Espanya, es va adreçar al PP. Va recordar que aquest dimecres, en l’arrencada del debat, va plantejar a ses senyories fer, en la mesura possible, una moció «constructiva» davant l’«expressió de fúria destructiva» que va abocar el candidat ultra sobre la tribuna, discurs d’odi que «amb encert va revelar» Casado durant la seva intervenció, elogiada en reiterades ocasions pel Govern. 

«És una oportunitat per construir», va dir el president a Casado. «Renovem el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional. Necessitem entesa, diàleg. Però miri, senyor Casado, com que tot esforç en favor de l’entesa és poc, faig un pas més. Li anuncio que per la nostra part aturarem el rellotge de la reforma de la llei orgànica del poder judicial per poder arribar a un acord amb vostès», va remarcar Sánchez. «Podem començar ja. Com més aviat millor. Quan conclogui la votació de la moció de censura», va al·legar. 

Primer pas des de Brussel·les

El que fa, per tant, el Govern, en correspondència amb aquest ‘no’ a Abascal del PP –el sentit del vot que li va demanar la vigília–, és posar al congelador la proposició de llei que van registrar el PSOE i Unides Podem. Text que ha sigut censurat per la Comissió Europea i pel Consell d’Europa, que no agradava a membres de l’Executiu i que va ser denunciada pel PP a Brussel·les.

L’Executiu era conscient de la pressió que rebia d’Europa i de les possibilitats que si la reforma es portava a terme podria rebre una clatellada del Tribunal Constitucional. De fet, Sánchez, divendres passat, des de la capital comunitària, ja es va oferir a retirar la proposta dels partits que sustenten el Govern si amb això s’aplanava la negociació amb els populars. 

Ara, el Govern paralitza (de moment no retira) la tramitació parlamentària de la iniciativa que pretenia rebaixar les majories per designar els 12 vocals jutges del CGPJ (de tres cinquens a majoria absoluta) i retallar els poders de l’òrgan quan entra en funcions. 

El PP demana despolititzar la Justícia i treure Podem del procés

La intenció és reiniciar el procés de negociació, que ja va saltar pels aires en dues ocasions, a finals del 2018 i l’estiu passat. L’esperança és que aquest gest sigui suficient perquè el PP s’«avingui a desbloquejar el govern dels jutges», en paraules de Sánchez. 

Notícies relacionades

No serà fàcil, no obstant, convèncer el PP. Fonts de la direcció s’anotaven la victòria en aquesta batalla per la «pressió» que el seu líder ha exercit al si de la Unió Europea. Però recordaven que queden dues «condicions» més per complir: la «despolitització» de l’elecció del CGPJ –el PP planteja que els 12 vocals del torn judicial siguin elegits pels mateixos jutges– i de la Fiscalia i «excloure Podem» del procés. Posició que va fixar posteriorment el número dos del PP, Teodoro García Egea, a través d’un tuit. A més, el secretari general recordava que el que la seva formació reclama no és que s’aparqui la proposició de llei, sinó que es retiri directament. 

Casado va presentar dilluns passat una nova proposta normativa per elegir els membres del torn judicial, perquè siguin elegits pels mateixos jutges. Text que el PSOE rebutja perquè entén que primer ha de renovar-se el CGPJ, ja que el seu mandat va vèncer fa dos anys. En el Govern persisteix certa desconfiança per la sinceritat de la ruptura de Casado amb la ultradreta i recorden que les posicions continuen allunyades. No obstant, les relacions entre el ministre de Justícia, el socialista Juan Carlos Campo, i el responsable del ram del PP, Enrique López, estan sent fluïdes tots aquests mesos.