Iglesias avisa Casado que la seva ruptura amb Vox «arriba tard»

El vicepresident aplaudeix el discurs del líder popular i el seu 'no' a la moció de censura

Assegura que els conservadors són en un «encallador» intentant competir amb els ultres

zentauroepp55530129 iglesias201022114438

zentauroepp55530129 iglesias201022114438 / PABLO BLAZQUEZ

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Pablo Iglesias més politòleg ha pujat aquest dijous a la tribuna del Congrés per compartir la seva anàlisi sobre la «guerra civil» que viu la dreta. El seu diagnòstic: «És tard» perquè el PP i Cs es distanciïn de Vox. El vicepresident segon ha aplaudit el «brillant discurs» de Pablo Casado amb el qual ha anunciat el ‘no’ del seu partit a la moció de censura presentada per Santiago Abascal, però, tot seguit, ha deixat clar que «arriba tard» i que tant el líder del PP com Inés Arrimadas depenen de la ultradreta, «un encallador del qual no poden sortir». 

El líder d’Unides Podem ha assegurat que la intenció d’Abascal no era acabar amb el Govern de coalició, sinó sortir de la Cambra baixa «com a líder moral de la dreta». Unes intencions de les quals, segons Iglesias, Casado va ser perfectament conscient durant el debat i per això ha volgut imprimir un gir al seu discurs, allunyant-se de Vox. «El que estem vivint avui aquí és una batalla ideològica, pel camp cultural de la dreta, i crec que és conscient que se l’estan guanyant», li ha etzibat al president del PP.

«Jo sé, Pablo, que tu no ets un ultra», ha dit Iglesias a Casado amb cert to paternalista abans d’augurar que el que desitjaria el líder conservador seria tornar al passat per actuar d’una altra manera. No obstant, el vicepresident ha remarcat que entre les files conservadores s’ha «interioritzat que han de competir amb Vox».

 

La lliçó d’estratègia política no ha agradat gens a Casado. «Pensava que pujava a la tribuna per presentar la seva dimissió», ha ironitzat el líder conservador abans de recriminar a Iglesias totes les polèmiques judicials del seu partit. A més, també ha explicat la seva visió del tauler polític i ha apuntat que molts joves que van participar en les manifestacions del 15-M «es comencen a identificar amb el PP», perquè s’han adonat que Podem s’ha convertit en tot el que abominava».

La UE i les autonomies

Iglesias ha insistit que ja és tard perquè Casado rectifiqui el seu acostament als postulats d’Abascal i l’ha avisat que aquest «camí no té final», perquè, per moltes iniciatives que presentin els conservadors en contra del Govern dels socialistes i morats, l’extrema dreta continuarà anomenant-los «la dreteta covarda». «Sap que està atrapat, que depèn d’Abascal», ha resumit el vicepresident.

A més, el secretari general de Podem ha afirmat que l’acostament dels conservadors a les posicions ideològiques de la ultradreta «no agrada» a Europa. Així, ha afirmat que a la Unió Europea saben que totes les possibilitats que té Casado per tornar a la Moncloa «dependrien del senyor Abascal, i això no agrada». «No els avalaran i no els ajudaran que vostès puguin tornar alguna vegada al Consell de Ministres», ha emfatitzat..

Notícies relacionades

 

Sobre això, Iglesias ha recorregut a l’exemple de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va rebutjar de ple un acord aconseguit pel seu partit amb l’extrema dreta. El mateix argument ha fet servir amb Cs, recordant a Arrimadas les paraules del president francès, Emmanuel Macron, sobre la necessitat d’aïllar els ultres.