Casado es llança contra Abascal i dona un 'no' a la seva moció

El líder del PP respon amb duresa a Abascal i lamenta que hagi fet «perdre el temps» als espanyols

El dirigent popular acusa el cap ultra per llançar una iniciativa contra el partit que li «va donar feina 15 anys»

casado-no / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP votarà finalment ‘no’ a la moció de censura de Vox. Pablo Casado ha fet l’anunci a la tribuna del Congrés en una intervenció amb un to totalment desconegut en la seva relació amb el partit ultra. El president dels populars s’ha llançat contra Santiago Abascal, a qui ha acusat de fer perdre el temps als espanyols amb una iniciativa fallida i per no representar una alternativa real al PSOE. 

«Diem ‘no’ a la ruptura que vostè busca, ‘no’ a la polarització que vostè necessita, com Sánchez; ‘no’ a aquesta Espanya a garrotades, en blanc i negre, de trinxeres, ira i por; ‘no’ a aquest monstre antiespanyol que patrocinen», ha etzibat Casado per justificar la seva decisió. «Tres mesos creant expectació atacant el PP per a res. Molt soroll per a no res, com tot el que fan vostès», ha lamentat en una intervenció inicial dedicada completament a Vox. «En aquests dos anys com a president del PP no he contestat a les seves provocacions sobretot per respecte als seus votants [...] Però és hora de posar les cartes cap per amunt. Fins aquí hem arribat», ha afirmat remarcant la ruptura. Vox va néixer al si del PP, quan Mariano Rajoy va desmoralitzar alguns dirigents per la seva suposada debilitat davant el nacionalisme basc, i avui aquest cordó umbilical l’ha tallat de cop Casado.

Mai fins avui li havia plantat cara d’aquesta manera, perquè s’havia deixat arrossegar per la seva radicalitat. I per això ha sorprès tothom. També els seus propis diputats al PP, que s’han assabentat en aquell moment del que hauran de votar aquest migdia. I, sobretot, ha deixat descol·locat el líder de Vox. «Estic absolutament perplex», li ha confessat Abascal quan li ha donat la rèplica. Segons la seva opinió, Casado ha assumit la «caricatura» de Vox que dibuixa l’esquerra i s’ha col·locat en l’«equidistància» entre ells i els que «pacten amb ETA». 

El dirigent d’ultradreta li ha recordat en dues ocasions que no li ha donat mai les gràcies per donar-los suport per poder governar a Andalusia, Madrid i Múrcia, tot i que ha apuntat que els ciutadans d’aquestes comunitats poden estar tranquils, perquè és conscient de la «responsabilitat històrica que té Vox» i no els farà caure per deixar pas a l’esquerra. En aquest tema, el PSOE ja ha començat a ficar el dit a la nafra a Casado i li ha demanat que trenqui amb la ultradreta en aquestes autonomies i als ajuntaments on han rebut el seu recolzament, un divorci que no arribarà, segons fonts de la direcció del PP. «No tenen ni una conselleria ni gestionen res, només van recolzar la investidura des de fora», destaquen aquestes fonts.

«‘No’ a la polarització que vostè necessita, ‘no’ a aquesta Espanya a garrotades, ‘no’ a aquest monstre antiespanyol que patrocinen, ha dit Casado a Abascal

En la segona intervenció de Casado, ja ha llançat algunes pulles a Pedro Sánchez, però s’ha reafirmat en el seu distanciament de Vox i en la seva falta de projecte per a Espanya. «Hem estat aguantant insults dos anys», ha recordat a Abascal.  Després de demanar a Abascal que no sigui el «bot salvavides» de Sánchez, li ha recriminat el discurs que va fer dimecres amb al·lusions a la Xina i amb crítiques a la UE, tot un «desvari estrambòtic». També ha acusat Vox de «patrimonialitzar» la monarquia constitucional quan, segons ha dit, aquesta institució és de «tots». 

Notícies relacionades

Casado no havia volgut avançar amb anticipació el sentit del vot, perquè volia escoltar el to dels dirigents  de Vox en la seva defensa de la moció, una mostra del poder que la formació ultra ha tingut (almenys fins ara) per marcar-li l’estratègia. Falta per veure si tot el seu grup parlamentari (88 diputats) segueixen la indicació i voten el mateix o hi ha alguna dissidència. Va advertir dilluns que no l’entendria ja que els parlamentaris només tenen llibertat de vot quan es tracta de «qüestions ètiques o morals», com assenyalen els estatuts del partit.  

Però, malgrat aquest retard a saber quin botó hauran de prémer, han mostrat la seva joia amb llargs aplaudiments després d’escoltar les intervencions del seu president. Ovacions que a Abascal li han recordat la «música del ‘Titanic’ quan s’enfonsa».  Segons la seva opinió, Casado «avui ha regalat tristesa i desesperança» a molts espanyols del centredreta i ha comès un «error gegant» perquè Vox, ha remarcat, continuarà creixent a costa del PP.