ERC, Bildu, Compromís i BNG plantegen boicotejar la moció de Vox sense èxit

Rufián demana que ningú parli en el debat però assegura que el PSOE i Podem rebutgen la idea

Aizpurua proposa «una posició conjunta» per «restar transcendència a l'extrema dreta»

undefined55412270 13 10 2020 v deo  erc dice que pp cumple requisitos para ser201020120835

undefined55412270 13 10 2020 v deo erc dice que pp cumple requisitos para ser201020120835 / POOL Bernardo Diaz El Mundo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez / Pilar Santos

A les portes de la cinquena moció de censura de la democràcia, diverses formacions parlamentàries han proposat, sense èxit, plantar Vox dimecres i dijous en el debat que tindrà lloc al Congrés dels Diputats. ERCEH BilduCompromís i el BNG han posat sobre la taula la necessitat d’aïllar la formació ultra i no participar en el ple dels pròxims dies. Un pla que el portaveu dels republicans catalans, Gabriel Rufián, ha fet arribar al PSOE i a Unides Podem i que aquests han rebutjat, segons ha explicat. 

«El millor hauria sigut, en aquesta moció de censura, no parlar. Que ningú hi participés i es quedessin [Ignacio] Garriga i [Santiago] Abascal parlant sols, però si no ho compren el PSOE i Podem no té cap sentit», ha explicat Rufián aquest dimarts al Congrés. La seva intenció, ha sostingut, era que tant el diputat per Barcelona de Vox com el líder del partit fossin els únics a pujar a la tribuna i que cap altre partit els repliqués. 

Una proposta que, segons ha dit, busca tallar la «brutalitat» que el partit ultra vol portar a la Cambra baixa. Referent a això, ha posat èmfasi en el fet que el que es viurà en els dos següents dies al Congrés serà similar a l’«estrena  de ‘Torrente 6’». A més, ha dit que la iniciativa de Vox és una «opa hostil a [Pablo] Casado i a tot el que representa» el PP. 

 

Cordó sanitari

Rufián no ha sigut l’únic diputat que ha exposat aquesta via a la Cambra baixa, la seva homòloga a EH BilduMertxe Aizpurua, també ha remarcat la necessitat d’arribar amb la resta de partits polítics a una «posició conjunta que faci front i resti transcendència a l’extrema dreta». Segons ha dit, s’ha de posar en marxa una «pedagogia antifeixista».

EH Bildu, junt amb el PNB, ja va participar fa uns dies en la imposició d’un cordó sanitari a Vox al Parlament basc. Les dues formacions van anunciar la seva intenció de no participar en qualsevol debat que proposi l’única diputada ultra, Amaya Martínez, a la cambra autonòmica durant la resta de la legislatura.

Notícies relacionades

L’últim en sumar-se a aquest cordó sanitari ha sigut el diputat de Compromís, Joan Baldoví, que ha lamentat que a Espanya no es faci com a la resta d’Europa, on s’està «aïllant» partits d’extrema dreta. «Només aquí se li està donant pàbul», ha insistit. El parlamentari del BNGNéstor Rego, també ha criticat que Vox miri de «polaritzar el discurs». 

Els protagonistes

Després de les paraules de Rufián, al portaveu parlamentari d’Unides PodemPablo Echenique, se li ha preguntat per què el seu partit no ha acceptat deixar sol Vox en el debat: «Cal fer front a Vox, perquè el discurs que mantenen és enormement perillós». No obstant, ha reconegut que la moció de censura és un intent dels ultres de «segrestar» el Congrés durant els pròxims dies.