Una moció de censura en temps de Covid: la meitat de l'elenc i sense públic

Els grups parlamentaris van pactar que l'aforament es redueixi al 50% dels diputats

No podran assistir convidats i les portes de l'hemicicle estaran obertes per millorar la ventilació

zentauroepp55205248 hemiciclo del congreso de los diputados durante una sesi n p201008172534

zentauroepp55205248 hemiciclo del congreso de los diputados durante una sesi n p201008172534 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Per cinquena vegada en la democràcia –la tercera en poc més de tres anys–, l’hemicicle del Congrés dels Diputats tornarà a ser aquest dimecres l’escenari d’una moció de censura. Però aquesta vegada, –més enllà del canvi de protagonistes–, el públic, l’‘attrezzo’ i fins i tot el vestuari també seran diferents, marcats pel coronavirus. Amb l’elenc de diputats reduït al 50 per cent i sense espectadors que des dels balcons victoregin i esbronquin les actuacions de propis i aliens, el debat de la moció registrada per Santiago Abascal per treure Pedro Sánchez de la Moncloa serà, sinó menys intens, sí menys espectacular que les anteriors.

Des de fa setmanes, a la Cambra baixa només entren la meitat dels parlamentaris per intentar respectar, tot i que no sempre s’aconsegueixi, les distàncies de seguretat. Aquesta vegada no serà diferent. Malgrat el que té d’especial l’ocasió –les mocions s’han tornat habituals en els últims anys, però encara mantenen cert halo d’excepcionalitat–, l’acord assolit per tots els grups polítics per reduir al 50 per cent l’aforament de la cambra segueix vigent, assenyalen fonts parlamentàries, deixant els oradors amb la meitat dels seus seguidors.

No obstant, és responsabilitat de cada partit que es compleixi, ja que no es pot prohibir l’entrada a l’hemicicle a cap diputat. Des de Vox ja han anunciat que, tot i que compliran la mesura durant la realització del debat, en el moment de votar acudiran els 52 diputats ultres per donar el seu suport a Santiago Abascal. 

Tampoc tindran el recolzament dels espectadors que en altres ocasions seguien el ple des de la tribuna de convidats. Fa dos anys, quan Sánchez va presentar la mateixa iniciativa contra l’expresident Mariano Rajoy, els balcons de l’hemicicle es van omplir de líders autonòmics, senadors, alcaldes i càrrecs orgànics de tots els partits per donar el seu suport. Aquesta vegada, aquestes butaques es mantindran buides per culpa de la pandèmia, asseguren des de la Cambra baixa.

El nou complement

A les anomalies d’aquesta moció s’hi suma el canvi en la indumentària. La mascareta, com està sent habitual, serà un element més de la vestimenta dels diputats, que només se la podran treure quan pugin a la tribuna per parlar. No obstant, en un ple que està previst que s’allargui durant gairebé 12 hores dimecres i sis més dijous, cal veure si els diputats també compleixen l’obligació de canviar-se de mascareta cada quatre hores si són quirúrgiques i cada vuit si són FFP2, tot i que tot queda sota la responsabilitat individual.

Notícies relacionades

L’últim tallafoc davant el virus serà la ventilació, una cosa que resulta complexa en un hemicicle que no té finestres. La solució, segons expliquen des del Congrés, serà mantenir les portes de la cambra obertes per facilitar el corrent. Així, les dues grans entrades frontals i els accessos laterals es mantindran oberts durant tot el debat. Una moció de censura, en resum, atípica. La primera en temps de coronavirus. 

Sense grupets

La premsa també patirà les restriccions per la pandèmia. El nombre de periodistes que podran acudir a la Cambra baixa s’ha reduït en un nombre bastant ampli i s’han habilitats noves salar perquè puguin seguir el debat. L’accés a la tribuna de premsa, des d’on es poden veure els gestos dels diputats que queden fora de les càmeres, estarà restringit a un nombre limitat de redactors i, com ja és costum, tampoc es permetran els anteriors grupets en els quals polítics d’un signe i l’altre explicaven la seva visió de la realitat als periodistes.