'CAS 3%'

Mas assumeix davant el jutge que ell va proposar Osàcar com a tresorer de CDC

L'expresident recorda en una carta que va ser una «decisió personal» i no de Gordó

Les competències del gerent i el responsable de finances són diferents, assegura

undefined55052082 26 02 2020 el expresidente de la generalitat catalana entre 200922151554

undefined55052082 26 02 2020 el expresidente de la generalitat catalana entre 200922151554 / David Zorrakino - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha firmat una carta entregada aquest dimarts al jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga el ‘cas 3%’ i la peça separada sobre el blanqueig de capitals a CDC (l’anomenat ‘barrufeig’), en què assumeix que ell va ser qui va proposar Daniel Osàcar com a responsable de finances del partit, així com el gerent de la formació, amb referència a Germà Gordó, segons l’escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquesta missiva contradiu la versió oferta davant el magistrat per l’extresorer de Convergència sobre que va ser Gordó qui el va proposar per al càrrec.

La carta recorda que els estatuts de Convergència aprovats el 2005 fixen que la competència per proposar el responsable de finances, així com el gerent del partit, corresponia al secretari general, càrrec que llavors ocupava Artur Mas. El document precisa que, per tant, va ser ell qui va proposar Osàcar, que va ser nomenat després com a tresorer pel consell nacional de CDC. «Va ser una decisió personal meva i, en cap moment, Gordó em va proposar la persona esmentada», insisteix l’expresident.

Un nom recurrent

Notícies relacionades

Mas explica en el seu escrit l’organigrama del partit a nivell administratiu i deixa clar que el responsable de finances i el gerent depenien cada un i per separat directament d’ell. «Per tant, ni el responsable de finances depenia del gerent, ni el gerent del responsable de finances», aclareix l’exmandatari. Els dos, recalca, tenien competències diferents i en retien comptes davant el secretari general de CDC, en el comitè executiu nacional i el consell nacional.

El nom de Mas no és la primera vegada que surt a col·lació en el ‘cas 3%’. En l’ordre de processament dels principals sospitosos d’haver contribuït al finançament irregular de CDC destaca que va ser ell, com a secretari general del partit, qui va nomenar Osàcar. A la carta en poder ara del jutge De la Mata aclareix, no obstant, que ell només el va proposar. L’expresident sempre ha sigut un objectiu prioritari dels investigadors, convençuts que la trama arriba a la cúspide i no només a càrrecs intermedis de Convergència. Fins i tot, en la causa hi ha agendes amb suposades reunions en les quals figura el seu nom.