El PSOE afirma que Casado «no és un líder lliure» per regenerar el PP

Els socialistes demanen als conservadors que no «tergiversin» la sentència de la Gürtel

zentauroepp54924868 pla obert del l der del pp  pablo casado  aquest 14 9 2020  200914141229

zentauroepp54924868 pla obert del l der del pp pablo casado aquest 14 9 2020 200914141229 / David Murarra (PP)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Atac directe contra Pablo Casado. El PSOE considera que el president del PP, que va agafar les regnes del partit després de la sortida de Mariano Rajoy per la moció de censura, «no és un líder lliure per iniciar la regeneració» d’aquesta formació, perquè va arribar a la cúpula gràcies a molts dirigents que estan «assenyalats» per la justícia.

Es refereixen els socialistes, sense esmentar-la, a l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal, a qui la fiscalia anticorrupció va apuntar en el ‘cas Kitchen’, l’operació amb fons reservats que els populars van organitzar per robar informació a Luis Bárcenas sobre la caixa b. No obstant, el jutge Manuel García-Castellón no l’ha imputat, almenys encara. Sí que estan sent investigats per aquesta causa l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz (que va recolzar Casado en les primàries i va entrar en la seva primera executiva) i Francisco Martínez, ex número dos d’aquest departament. 

Ander Gil, portaveu del PSOE en el Senat, ha fet una breu roda de premsa en el Congrés per remarcar que la sentència del Tribunal Suprem d’aquest dijous sobre la trama ‘Gürtel’ ratifica la necessitat de la moció de censura que Pedro Sánchez va presentar el maig del 2018. Gil ha demanat als dirigents del PP que «no tergiversin» la sentència perquè en el text queda constància que el partit de Casado té «un llarg itinerari de corrupció sistèmica» i que té pendent encara 11 processos en els tribunals.

El senador es refereix a la reacció que va tenir el PP ahir, al conèixer-se la sentència, i també al comunicat que Rajoy ha fet públic aquest matí. Els conservadors estan posant el focus en el fet que en la sentència del Suprem, sobre la primera època de la ‘Gürtel’ (1999-2005), es ratifica la sentència de l’Audiència Nacional del 2018 sobre els delictes comesos per la trama corrupta (i que va donar peu a la moció de censura de Sánchez), però es qüestionen les mencions a la seva caixa b. El Suprem fa el comentari perquè en aquesta causa no es jutjava el PP per la caixa amb diner negre i, per tant, no es va poder defensar. I el PP està recolzant-se en aquest breu apunt per sustentar l’afirmació que Sánchez va arribar a la Moncloa cavalcant sobre una «mentida». 

«Cap carta del president Rajoy esborrarà la realitat que ve recollida en una sentència judicial en ferm», ha proclamat Gil al pati del Congrés. «Respectin les decisions judicials. No les tergiversin. I si no volen per carta, busquin la manera, però demanin perdó. I tornin el que han robat», ha reclamat.

La comissió d’investigació de la ‘Kitchen’

Notícies relacionades

El portaveu socialista ha lamentat que Casado es comporti «com el PP de tota la vida, donant la culpa als altres» i «sense assumir ni una sola responsabilitat» en lloc de regenerar-se. «Si Casado vol ser alguna cosa en el futur del PP ha d’iniciar un profund procés de regeneració», ha dit.

Preguntat sobre si l’actual president dels populars serà proposat pel seu partit a comparèixer en la comissió d’investigació sobre l’operació ‘Kitchen’, ha respost que «segurament» Casado «és la persona adequada per donar moltes explicacions que encara no ha donat».