Sánchez critica a Ayuso que «salvar vides» no sigui la seva prioritat

Defensa el decret d'alarma a Madrid per la passivitat del Govern regional davant la «molt elevada» incidència del virus

Confia que les restriccions continguin la pandèmia en els pròxims 15 dies i no es necessiti cap pròrroga

undefined55348442 graf8242  guarda  portugal   10 10 2020   el presidente del 201010141854

undefined55348442 graf8242 guarda portugal 10 10 2020 el presidente del 201010141854 / JuanJo Martin

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez va criticar aquest dissabte a Isabel Díaz Ayuso que no hagi assumit com a «governant» que la prioritat és «salvar vides». El president espanyol li va llançar la crítica de manera indirecta quan va defensar la decisió del Govern central de decretar l’estat d’alarma a Madrid capital i uns altres vuit municipis per la passivitat d’Ayuso. «Al Govern sempre hem posat per sobre de qualsevol altra consideració la salut pública, el salvar vides. I demanem a tots els governants que facin el mateix. Que pensin en els malalts, el personal sanitari, els familiars de les víctimes,» va reclamar a Guarda (Portugal), on va participar en una cimera bilateral amb el país veí. 

No és la primera vegada que la Moncloa retreu al Govern de la Comunitat de Madrid (PP) que estigui més pendent de l’impacte econòmic de la Covid que de la salut. «Perquè hi hagi economia hi ha d’haver salut», ha repetit durant aquests mesos el ministre de sanitat, Salvador Illa. Ell precisament va preguntar aquest dijous al Congrés a Ana Pastor, portaveu d’aquest àrea pel PP i també exministra de Sanitat, si estava d’acord amb el que Ayuso havia declarat el cap de setmana anterior al diari ‘ABC’, quan va afirmar que «no es tracta de confinar el 100% dels ciutadans perquè l’1% contagiat es curi». Només a Madrid aquest 1% suposa 66.000 persones. A Espanya, 469.000. Pastor no va respondre.

«No podíem quedar-nos de braços plegats a Madrid»

Pedro Sánchez

En una roda de premsa al costat del primer ministre, Antonio Costa, Sánchez va defensar el decret d’alarma per la «preocupant» i «molt elevada» incidència després d’analitzar, va citar, les PCR positives i el grau d’ocupació dels hospitals i les unitats d’uci. «No podíem quedar-nos de braços plegats», va dir. El president confia que, amb les limitacions a la mobilitat a la ciutat de Madrid i uns altres vuit municipis durant els pròxims 15 dies, es pugui «contenir la pandèmia» i  va donar a entendre que creu que no es necessitarà cap pròrroga de l’alarma. En aquest cas, Sánchez necessitaria anar al Congrés per sotmetre a votació aquest allargament. «Continuem allargant la mà al Govern de Madrid per treballar conjuntament», va afegir davant la possibilitat que les dues administracions pactin mesures si la situació així ho requereix.

El cap de l’Executiu va defensar com a lògica l’aplicació de l’estat d’alarma després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hagués tombat l’ordre aprovada per Ayuso. Com havia fet la vigília Illa, Sánchez va insinuar que la Comunitat de Madrid no va basar jurídicament les restriccions de mobilitat en la llei orgànica del 1986 de mesures especials en matèria de salut pública per provocar el veto del TSJM. Només va brandir l’article 65 de la llei de cohesió i qualitat del sistema nacional de salut, insuficient per limitar drets fonamentals. L’Executiu regional ha necessitat en unes altres sis ocasions que els tribunals ratifiquessin mesures restrictives i sempre ho havia fet emparant-se amb la norma del 1986 que ara no ha utilitzat.  

«Madrid no ha d’estar en alarma. Si no és lliure no serà Madrid»

Isabel Díaz Ayuso

Ayuso no va tenir cap acte públic aquest dissabte, però sí que va voler pronunciar-se a la xarxa social Twitter. La presidenta no va entrar en la crítica de Sánchez i es va limitar a mostrar el seu rebuig de l’alarma, perquè, va escriure, «des de fa dues setmanes baixen llits, ucis, ingressos, primària i urgències [sic]».  «Madrid no ha d’estar en alarma. Si no és lliure no serà Madrid», va rematar. Pablo Casado, president del PP, es va comprometre divendres a col·laborar amb el Govern central per aplicar aquest instrument constitucional, una cooperació que també va assegurar que hi haurà per part de José Luis Martínez-Almeida, portaveu nacional del partit i també alcalde de Madrid.

Malgrat aquest compromís, les paraules d’Ayuso i d’altres dirigents de la formació demostren que la maquinària del PP està en marxa per censurar la decisió de la Moncloa amb arguments hiperbòlics a l’estil de Casado. «Sánchez ha pres els madrilenys com ostatges» amb l’objectiu d’«enderrocar» Ayuso, va etzibar Andrea Levy, regidor de Cultura, Turisme i Esport del consistori.

Projectes conjunts amb Portugal

Notícies relacionades

A Guarda, Sánchez també va estar acompanyat d’una part dels seus ministres, que es van reunir amb els seus homòlegs portuguesos en plenari. Durant la cita, segons fonts de la Moncloa, es van analitzar les relacions bilaterals amb especial atenció al desenvolupament transfronterer i les infraestructures ferroviàries i les carreteres. El president espanyol i Costa van compartir detalls de plans de recuperació en els quals els dos països poden treballar junts. En aquest sentit es van emplaçar a identificar projectes conjunts estratègics que puguin ser finançats pels fons europeus. En concret, en àrees com el desenvolupament de l’hidrogen, la cadena de valor de les bateries, el desenvolupament del 5G i els satèl·lits. 

El cap de l’Executiu espanyol va celebrar que Portugal assumeixi la presidència rotatòria de la Unió Europea el primer semestre del 2021. «És una font de tranquil·litat», va sospirar, amb referència a les coincidències que tenen en política exterior. Costa va destacar la importància que els dos països vagin «junts» a Brussel·les a presentar projectes concrets.