AUDIÈNCIA NACIONAL

Imputats dos extresorers de CDC en la causa per blanqueig de capitals

Osàcar i Viloca han de declarar en el procés en què estan implicats quatre exconsellers

El jutge investiga possibles donacions per a presumptament aflorar fons «procedents del delicte»

zentauroepp41612185 osacar190104105052

zentauroepp41612185 osacar190104105052 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar en qualitat d’imputats els extresorers de CDC Daniel Osàcar i Andreu Viloca en una peça separada del ‘cas 3%’ i en què s’investiga un presumpte blanqueig de capitals arran de les donacions al partit per part de 12 exalts càrrecs, entre els quals els exconsellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias.

Osàcar, que en l’actualitat té el tercer grau penitenciari o de semillibertat pel ‘cas Palau’, i Viloca, en llibertat, han de comparèixer davant el jutge el 16 d’octubre. L’interrogatori s’efectuarà mitjançant videoconferència.

La interlocutòria del jutge, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, assenyala que la «hipòtesi de la causa» se centra en què les donacions que les 12 persones investigades van fer al partit «podrien ser actes d’aflorament de diners procedents del delicte». És a dir, «mitjançant la col·laboració d’aquestes persones pròximes a CDC s’incorporaven a la vida lícita» diners en efectiu que havien arribat al partit per altres mètodes.

El togat sosté que els exalts càrrecs convergents han sigut imputats per «la seva participació en un clàssic sistema de barrufeig», que consistiria a ingressar al compte de CDC una «quantitat de diners equivalents als que prèviament o posteriorment el partit havia entregat» al suposat «donant voluntari», amb «coneixement del seu origen il·lícit». Per al togat, no hi ha «cap dubte sobre l’existència de les donacions», ja que aquestes operacions han sigut admeses pels sospitosos.

Més de 100.000 euros

Notícies relacionades

Els 12 polítics per a qui el fiscal José Grinda va reclamar al seu dia la imputació per blanqueig van fer donacions a CDC de 3.000 euros una o més vegades, fins a un total de 106.000 euros. L’acusació pública reflectia en el seu escrit que Jané va fer quatre pagaments de 3.000 euros cadascun (el 2008, el 2009, el 2010 i el 2013), la mateixa quantitat i en els mateixos anys que Macias va ingressar al partit. L’exconseller Puig, per la seva banda, va fer tres ingressos de 3.000 euros cadascun i Rigau en va fer dos, sempre per la mateixa quantitat, el desembre del 2008 i del 2010, respectivament.

És el fiscal qui ha sol·licitat la declaració d’Osàcar i Viloca, perquè, segons detalla el jutge De la Mata en els interrogatoris dels altres investigats, «s’ha exposat de manera coincident» que les donacions sota sospita es van fer a petició seva quan ocupaven el càrrec de tresorer. Els exconsellers Jané, Puig, Rigau i Macias van explicar al jutge que les donacions que van fer a CDC entre el 2008 i el 2010 es van deure a la circumstància que a l’estar a l’oposició, el partit presentava una situació econòmica més complicada, que va fer que hi col·laboressin.