per blanqueig

Quatre exconsellers investigats en el 'cas 3%' justifiquen les seves donacions a CDC amb l'oposició

Declaren davant el jutge que l'extresorer del partit els trucava a final d'any perquè hi contribuïssin

L'únic que no va admetre aquestes aportacions va ser Crespo, a qui els investigadors atribueixen una contribució de 1.500 euros el 2010

zentauroepp54022459 audiencia nacional200707110316

zentauroepp54022459 audiencia nacional200707110316 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els exconsellers de la Generalitat Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias, tots quatre imputats per un delicte de blanqueig de capitals en el ‘cas 3%’, van declarar aquesta setmana davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata que les donacions que van fer a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) entre el 2008 i el 2010 es van deure a la circumstància en què es trobava el partit, que al ser a l’oposició vivia una situació econòmica més complicada, i per això hi van col·laborar.

Fonts jurídiques consultades per aquest diari van assenyalar que també van incloure en aquesta circumstància la donació feta el 2013, malgrat que llavors ja no governava el socialista José Montilla. En qualsevol cas, els quatre exconsellers van negar qualsevol blanqueig de suposades comissions il·legals en la peça per investigar aquesta presumpta via de finançament il·legal del CDC oberta el 21 d’abril passat.

Segons van explicar, a finals d’any el llavors tresorer, Daniel Osàcar, ja condemnat en el ‘cas Palau’, els demanava que fessin donacions al partit i ells responien amb xecs nominatius per 3.000 euros.

A més de Jané, Rigau, Puig i Macias, estan investigats altres dirigents de CDC que van ocupar càrrecs públics, com el que va ser dirigent de CDC Marc Guerrero; Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar (Girona); Glòria Renom, exdiputada convergent al Parlament; Eduard Freixedes, exregidor de CiU a Barcelona durant el mandat de Xavier Trias; Carles Flamerich, expresident del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat); Montserrat Candini, exdirigent del PDECat; Jordi Moltó, exportaveu de CiU a la Diputació de Barcelona, i Víctor Vila, expresident de Fòrum Barcelona.

Contribució de 1.500 euros

Tret de Xavier Crespo, que no ha admès tals donacions. Tot i que els investigadors li atribueixen una contribució de 1.500 euros el 2010, ell ha dit a l’instructor que no li consta haver donat aquests diners a Osàcar, informa Europa Press.

Els 12 imputats han declarat entre dilluns i dimecres davant el jutge De la Mata i, tret de Jordi Jané, que va comparèixer el primer dia al matí de manera presencial a l’Audiència Nacional, tots ho han fet per videoconferència des de Barcelona.

El magistrat considera que les donacions que van fer al partit van ser «actes d’aflorament de diners» procedents de l’«estructura de finançament il·legal», tal com consta en la interlocutòria d’imputació del 21 d’abril passat.

Per al jutge són «pagaments corruptes»

Segons explica De la Mata, a part de la mecànica que s’investiga a la peça principal, la recepció de grans quantitats de diners en efectiu» per alts càrrecs del partit en connivència amb càrrecs públics de Catalunya i amb diferents empresaris, hi va haver una altra línia de presumpte finançament irregular «sota l’aparença de donacions a través de les fundacions vinculades al partit», és a dir, Catdem i Fundació Fòrum Barcelona.

Notícies relacionades

Aquests «pagaments corruptes», explica el jutge, es realitzaven en ocasions a canvi de concretes adjudicacions de concursos públics, alterant-se en perjudici dels interessos públics els processos de contractació, mentre que en altres casos «es feien simplement per congraciar-se amb el partit i els seus responsables, a fi de mantenir una bona relació amb aquests i així fer-se creditors a futures adjudicacions».

El següent element que sorgeix de la investigació és el «posterior blanqueig de capitals» a partir de la recepció de «grans quantitats de diners en efectiu». En línia amb la Fiscalia Anticorrupció, el magistrat veu «prou indicis» com per indagar sobre si les aparents donacions al partit «són, en realitat, actes d’aflorament de diners». Aquestes donacions es van rebre des d’abans del 1999, i el jutge xifra les entregades entre el 2000 i el 2007 en més de 3,7 milions d’euros.