'CAS KITCHEN'

Rajoy va demanar ajuda per fer una escaneig al seu despatx del Congrés, segons els àudios de Villarejo

Segons l'excap de la Udef, de qui el jutge ha ordenat investigar els comptes, l'expresident del Govern «no es fiava de ningú»

L'excomissari comenta a López del Hierro una operació amb què s'hauria acabat amb els independentistes

undefined43073563 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda  cristobal montoro200915185108

undefined43073563 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda cristobal montoro200915185108 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El principal imputat en la causa relativa a les clavegueres policials, José Manuel Villarejo, ho gravava tot. Ho feia pel que pogués passar, tot i que no li hagi servit per deslliurar-se de la presó on ja fa tres anys que hi és. En una de les converses que figuren en el sumari del ‘cas Kitchen’ se’l sent vantar-se amb l’excap de l’UDEF José Luis Olivera que va fer un rastreig, per buscar micròfons ocults, al despatx de Mariano Rajoy al Congrés, perquè l’expresident del Govern «no es fiava de ningú».

No és l’única referència a Rajoy que fa Villarejo, que presumeix d’haver fet «moltes maldats» per evitar-li la presó. Qui el porta a col·lació en aquesta ocasió és Olivera, que encara no està formalment imputat en la causa, però el jutge ha ordenat investigar els seus comptes al trobar indicis que cobrava un 5% dels encàrrecs en què ajuda l’excomissari.

«Li dic, mira, hi va haver un moment en què Rajoy tenia dubtes seriosos que l’estaven gravant al seu despatx del Congrés. I va demanar ajuda perquè fer-hi una escombrada i es veiés, perquè no es fiava de ningú,» diu Olivera. Villarejo respon: «I l’ajuda li va donar Villarejo». L’excap de l’UDEF ho corrobora: «I qui va fer l’escaneig es diu Villarejo, però [...] per poder fer l’escaneig no va ser Villarejo amb els aparells, els aparells els va ficar a dins una senyora». El seu interlocutor afegeix: «Que ara és vicepresidenta del Govern». És l’episodi amb què en un altre moment Villarejo amenaça de «fotre a la ‘Pequeñita» fent referència a Soraya Sáenz de Santamaría.

«És acabar amb els independentistes»

Villarejo també gravava les seves trucades. En una amb l’empresari Ignacio López del Hierro, marit de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, Villarejo li diu que va passar una nota el 2014 sobre 12.000 comptes a Andorra, «4.000 d’elles d’empresaris catalans», que van decidir «tapar». Així s’evitava descobrir el rei emèrit, diu.

L’excomissari comenta a López del Hierro que els «cecilios», que és com anomena al CNI, estaven preocupats i que preguntarà a Interior, on només es fia d’«Olivera i del secretari d’Estat», fent referència a Francisco Martínez, ja imputat.

Segons Villarejo, «van a mort» contra Cospedal i li han ofert de tot per explicar la seva participació a l’«Operació Catalunya». Al final demana a López del Hierro que li traslladi a la seva dona que «és molt important. És acabar amb els independentistes d’una puta vegada per totes»Anticorrupció va demanar la imputació del matrimoni, però el jutge encara no ho veu oportú.

«De retalls res»

Notícies relacionades

A les declaracions del cas Kitchen hi ha moments tensos, pel to inquisitiu que utilitzen de vegades els fiscals del cas o el jutge. Amb l’exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino n’hi va haver quan va qualificar el dispositiu il·legal investigat de «retalls del cas Bárcenas».

«De retalls res», li va retreure el magistrat, que li va recordar la importància de l’extresorer per al PP per «alguna sentència». Segons Pino, va ser d’Andrés Gómez Gordo, llavors cap de Seguretat de Cospedal a Castella-la Manxa, de qui va partir la iniciativa de seguir l’entorn de Bárcenas.