REVÉS AL GOVERN

El Constitucional anul·la el Diplocat i part del pla d'exteriors del Govern

Ha declarat inconstitucional el pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea que l'Executiu català va aprovar l'any passat

perearagones

perearagones / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional part del pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea que el Govern va aprovar l’any passat, entre altres punts, la posada en marxa del Diplocat, a l’entendre que envaeix competències estatals.

La sentència anul·la per inconstitucionals dos punts del pla que preveien la participació proactiva de la Generalitat en fòrums multilaterals de màxim interès i la creació del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), arran del conflicte de competència que va presentar el Govern l’octubre de l’any passat.

El TC afirma en el seu dictamen que diversos punts del pla d’exteriors infringeixen la Constitució, ja que vulneren competències estatals en matèria de relacions internacionals, així com les que l’Estatut atribueix a la Generalitat. Concretament, el tribunal declara nuls els punts 10 i 18 del pla –relatius a la participació en fòrums i al Diplocat– i qüestiona altres articles per considerar que infringeixen determinades competències sectorials atribuïdes en exclusiva a l’Estat, en matèries com el transport o les telecomunicacions.

Notícies relacionades

Aquests articles considerats inconstitucionals al·ludeixen al transport ferroviari i a la xarxa transeuropea de transport, a la internacionalització dels aeroports de Catalunya, al desplegament d’infraestructures digitals i, concretament, al desenvolupament del 5G.

El tribunal declara constitucionals altres aspectes del pla d’exteriors, tot i que sempre que s’interpretin d’acord amb la seva sentència.