monarquia

El Govern confirma la seva absència en l'acte del Rei a Barcelona

Budó reclama al Monarca que «es disculpi» pel seu discurs del 3-O del 2017

La Generalitat admet la situació de col·lapse de diferents prestacions socials i anuncia mesures

zentauroepp54287625 14 07 2020 la portavoz del govern  meritxell bud   catalu a 200801132926

zentauroepp54287625 14 07 2020 la portavoz del govern meritxell bud catalu a 200801132926 / GENERALITAT

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat, respecte a la presència del rei Felip VI a Barcelona divendres que ve, que no hi haurà representació de la Generalitat en aquest acte a Barcelona. «No assistirem a aquest acte amb presència del Rei, posteriorment hi haurà altres esdeveniments als quals el conseller d’Empresa assistirà amb molta probabilitat». «L’únic que esperem del Rei dels espanyols és que es disculpi pel seu discurs partidari i incendiari», del 3 d’octubre del 2017.

«Tenim molta feina, continuarem amb les nostres agendes, que és governar aquest país, cap alteració de les agendes», ha afegit Budó sobre si el Govern preveu alguna actuació addicional contra el Monarca més enllà de no assistir a l’acte de divendres que ve.

Garantir el dret a vot

Sobre la celebració de les pròximes eleccions catalanes en el context de la pandèmia, el Govern ha decidit crear un grup de treball per estudiar «de quina manera podem garantir el dret a vot en situació de pandèmia a tots els ciutadans i les màximes garanties sanitàries de protecció», amb mesures com una possible sol·licitud telemàtica del vot per correu o la possibilitat d’evitar manipular les paperetes de vot. «És un escenari que està obert», ha apuntat sobre la possible modificació de la llei electoral.

Col·lapse en serveis socials

En relació amb la queixa de diferents entitats socials del col·lapse en la tramitació de prestacions socials com l’atur, l’ingrés mínim vital, la renda garantida de ciutadania, la renovació de permisos per a ciutadans estrangers o ajuts per al lloguer per la pandèmia, la consellera ha admès la situació i ha anunciat que la conselleria de Treball ho està estudiant. «El col·lapse és una realitat en la qual es troben molts ciutadans del nostre país, consta que des del Departament de Treball estan treballant-hi i avui mateix el conseller El Homrani ha posat sobre la taula la preocupació afegida dels nous ertos» en relació amb una regulació molt més complexa i interpretativa que podria «generar dificultats» a l’hora de tramitar aquests nous ertos».

Ajuda a la cultura

D’altra banda, el Govern ha acordat una injecció de sis milions d’euros al sector de la cultura per afrontar els efectes de la pandèmia en aquest sector. Una injecció destinada a pal·liar la cancel·lació d’espectacles, el doblatge o la cultura popular en ateneus i centres culturals.

Recurs de Torra al TC

Notícies relacionades

Sobre el recurs de l’expresident Quim Torra al Tribunal Constitucional després de la seva inhabilitació per desobediència, la portaveu ha afirmat: «Poques coses esperem de la justícia espanyola, en les pròximes hores ho sabrem».

El Govern d’altra banda continua tramitant l’expedient sancionador a l’exconseller d’Exteriors, Alfred Bosch, que va deixar el Govern per les denúncies d’assetjament sexual a la seva mà dreta. Un expedient pendent de l’informe del comitè d’ètica pública ha afegit la portaveu. Esquerra va finalitzar ahir la seva tramitació interna sense sanció a Bosch.  «És un tema greu el dels assetjaments sexuals, volem arribar fins al final», ha afirmat Budó, sense concretar si l’expedient acabarà en una multa o a la fiscalia.