González Laya rebutja la «balcanització»

Exteriors prepara un grup d'experts sobre «gestionar la diversitat» a Espanya

La ministra afirma que la Unió Europea no empara la unilateralitat

zentauroepp53487753 la ministra de asuntos exteriores  uni n europea y cooperaci200524124015

zentauroepp53487753 la ministra de asuntos exteriores uni n europea y cooperaci200524124015 / Pool

1
Es llegeix en minuts
EP

El Ministeri d’Afers Estrangers, UE i Cooperació prepara la posada en marxa d’un grup d’experts de diferents àmbits per reflexionar sobre com «gestionar la diversitat» d’Espanya al segle XXI, perquè considera que, davant aquest gran repte, «si Espanya aprèn a fer-ho i té èxit pot ser un laboratori que inspiri d’altres que s’enfronten a aquests mateixos reptes». Així ho ha avançat la ministra, Arancha González Laya, durant la seva participació en el cicle ‘Converses sobre Europa’, organitzat per l’Associació de Periodistes Europeus. Segons els seu parer, el debat sobre la diversitat existeix a Espanya, però també a Europa i «potser Espanya pugui ser el laboratori» perquè és «diversa en llengües, en gastronomia, en història i també en el seu sentiment nacional».

Fonts del seu departament han precisat que no es tracta d’un exercici sobre la diversitat des del punt de vista polític ni administratiu, que no seria competència del Ministeri d’Afers Estrangers, sinó que es pretén tenir en compte aspectes de tots tipus, incloent-hi els culturals i la diversitat social (entre els quals els aspectes LGTBI) per estudiar com gestionar aquesta diversitat.

Notícies relacionades

Això sí, González Laya ha esmentat aquesta iniciativa just després de deixar clar que «la resposta a la diversitat (d’Espanya) al segle XXI no pot ser la balcanització», sinó «palanquejar la diversitat de manera que tothom vulgui continuar formant part d’un tot en el que s’aprofiti, es valori i es disfruti la diversitat i en el qual no es busca homogeneïtat».

Preguntada específicament per Catalunya i sobre si les tensions territorials minen la imatge d’Espanya a l’exterior, ha opinat que «Espanya no és tampoc una excepció», perquè en altres països de la UE també hi ha molts moviments nacionalistes, i ha posat com a exemple el referèndum celebrat aquest cap de setmana per Nova Caledònia, en què ha rebutjat independitzar-se de França.