PENDENT DEL BOE I DEL DOGC

Demà el Parlament celebrarà un ple sobre la inhabilitació de Torra

La sessió, a la qual el PSC no assistirà, no es convocarà fins que el cessament estigui publicat en el BOE i en el DOGC

L'expresident compareixerà en qualitat de convidat, però no podrà ocupar l'escó

zentauroepp54844624 torra nadeu200928133938

zentauroepp54844624 torra nadeu200928133938 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Quim Torra tornarà al faristol del Parlament. L’expresident acudirà en qualitat de convidat a un ple en què els partits abordaran la seva inhabilitació. La Mesa de la Cambra catalana ha admès a tràmit la petició de JxCat i ERC –malgrat el vot en contra de Cs i el PSC– per celebrar un «debat específic sobre la situació generada com a conseqüència de la sentència del Tribunal Suprem» i la Junta de Portaveus ha acordat que se celebri aquest dimecres a la tarda. No obstant, no està convocat a l’espera que el cessament de Torra es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El guió plantejat és la «valoració dels fets», l’«afectació i conseqüències de la inhabilitació» i el «posicionament dels grups i subgrups parlamentaris».

El PSC ja ha anunciat que no participarà en «el comiat de Torra» –només hi acudirà el seu representant a la Mesa, David Pérez–, mentre que el PPC hi serà present però no votarà cap de les resolucions que es presentin.

«Manipulació de la institució»

Els socialistes no volen prestar-se al que interpreten com una «manipulació de la institució». «Serà una escenificació partidista. Fa temps que el nostre grup alerta sobre la degradació de les nostres institucions. Són de tots; haurien de ser utilitzades pensant en els interessos de la ciutadania. La decisió és un pas més en aquesta línia de degradació institucional», ha dit el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

Postconvergents i republicans s’acullen a l’article 201.2 del reglament del Parlament perquè Torra sigui convidat a comparèixer. L’article afirma que «poden ser convidats a comparèixer i intervenir en el ple personalitats rellevants per la seva significació institucional, política, social, científica o cultural», però se sol utilitzar per convidar entitats, de manera que Cs ha mostrat la seva queixa a la Mesa del Parlament. Torra hi podria intervenir, però en cap cas ocupar cap escó a l’hemicicle, sinó que s’hauria de situar a la tribuna de convidats al finalitzar el seu discurs.

L’informe dels lletrats

Notícies relacionades

Una altra de les qüestions que s’han abordat aquest dimarts als òrgans parlamentaris és l’informe dels lletrats del Parlament que marca el camí del president de la Cambra, Roger Torrent. El document estableix que s’ha d’activar «sense demora» el rellotge electoral si no hi ha un candidat a la investidura o bé si el postulant no compleix «condicions reals» d’obtenir el recolzament per resultar investit. Si es produeix aquest escenari, Torrent hauria d’exercir un «acte equivalent» a la investidura fallida, no necessàriament en forma de ple, sinó que n’hi hauria prou amb una publicació en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), «per evitar entrar en un període d’incertesa i bloqueig institucional».

Els taronges han criticat aquesta interpretació perquè, segons el seu parer, Torrent ha de convocar un ple en el cas que hi hagi un candidat, tingui o no prou recolzaments. També han assenyalat que en el cas que no n’hi hagués, creuen que s’hauria de convocar sí o sí un ple per certificar-ho.