DE CAMÍ A LES URNES

Iceta vol la pilota

El líder del PSC llança una bateria de propostes després de la inhabilitació de Torra per buscar la iniciativa política

Els socialistes pretenen convertir-se de nou en el referent dels catalans no independentistes

zentauroepp54952748 iceta200916131939

zentauroepp54952748 iceta200916131939 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La carrera fins a les urnes serà llarga, però Miquel Iceta s’ha passat dos dies intentant demostrar que no té por de desfonar-se. Tot i que el més probable és que les eleccions no se celebrin fins al 7 de febrer, el líder del PSC ha utilitzat les primeres hores d’interinitat a la Generalitat per presentar-se com el més actiu líder de l’oposició a l’independentisme.

Tres gestos de les últimes hores delaten aquesta voluntat de prendre posicions el més aviat possible. El primer es va produir minuts després que el Suprem confirmés la inhabilitació de Torra: Iceta ja tenia preparada una compareixença de to gairebé institucional, en què va dir, entre altres coses, que «Catalunya necessita obrir una nova etapa, amb un Govern fort i cohesionat.»

En aquest discurs, ja va apuntar el segon moviment que mirarà de situar en l’escenari dels pròxims dies, per transmetre la voluntat que les eleccions se celebrin al més aviat possible: que hi hagi un «candidat instrumental», amb l’acord de la majoria del Parlament, l’única comesa del qual sigui, una vegada elegit president, convocar les eleccions.

En la mateixa línia va la carta que Iceta, juntament amb la portaveu parlamentària del partit, Eva Granados, va enviar aquest mateix dimarts al president del Parlament, Roger Torrent, perquè en deu dies activi el compte enrere cap a les urnes hi hagi o no hi hagi candidat per liderar el Govern.

El tercer pas en la direcció d’assumir la iniciativa política és l’anunci que el PSC no participarà en el ple que JxCat i ERC han pactat per «acomiadar» Torra, que inclou la intervenció del fins ahir president. Per a Iceta, es tracta d’una «manipulació» del Parlament, que només servirà per acollir una «escenificació partidista».

Notícies relacionades

A quatre mesos de les eleccions, les enquestes diuen que el PSC creixerà, i que, ajudat per la caiguda de Ciutadans, té a la seva mà convertir-se com a mínim en el principal partit de l’oposició. Falta concretar l’estratègia fins a les urnes per accentuar aquesta tendència, però en l’últim sondeig del (GESOP) per a EL PERIÓDICO, els socialistes superaven en 10 escons la formació d’Inés Arrimadas i es quedaven a menys de dos punts de JxCat, segon classificat.

‘No’ al pacte amb Cs

Aquest objectiu de convertir-se de nou en la referència política dels catalans no independentistes porta també el partit a dedicar el menor temps possible a desdenyar la proposta de Ciutadans d’una candidatura conjunta constitucionalista. «Ho hem dit en diverses ocasions», va respondre una mica disgustat Iceta quan li van tornar a preguntar per l’assumpte. I va afegir: «Anirem amb el nostre programa, amb les nostres sigles, i no contemplem res més.