TENSIONS EN L'INDEPENDENTISME

Puigdemont insta ERC a ser «lleial» si el Suprem inhabilita Torra

Forcadell demana a les institucions catalanes una resposta millor que la que van donar en el seu judici després de la sentència de l'1-O

20/07/2020 El expresidente Carles Puigdemont, en la presentación telemática del libro ’Me explico. De la investidura al exilio’

20/07/2020 El expresidente Carles Puigdemont, en la presentación telemática del libro ’Me explico. De la investidura al exilio’ / LA CAMPANA/PLAZA & JANÉS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A les portes que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la inhabilitació de Quim Torra per un delicte de desobediència, l’expresident Carles Puigdemont s’ha mostrat confiat que ERC es mantindrà «lleial» al president en la resposta a la seva possible inhabilitació, i que el Parlament, presidit pel republicà Roger Torrent, «aixecarà el dit» i no es resignarà davant el que seria un «abús tan greu». Unes paraules, les de Puigdemont, que reflecteixen les tensions en l’independentisme per la resposta a aquesta sentència.

En una entrevista amb l’agència Efe, Puigdemont ha admès «tensions i desavinences» entre JxCat, ERC i la CUP sobre com s’ha de respondre al Tribunal Suprem si confirma la condemna a any i mig d’inhabilitació contra Torra per desobediència al no retirar a temps una pancarta en favor dels presos independentistes en període electoral.

Tot i així, s’ha mostrat esperançat que les forces independentistes seran capaces d’arribar a un acord i ERC –que ha reclamat amb insistència a Torra que convoqui eleccions– exhibirà «lleialtat institucional davant la decisió que prengui el president». Fins ara, ha destacat, el conjunt de l’independentisme «ha respectat les estratègies de defensa de tots els represaliats» i «a ningú se li ha dit mai el que ha de fer».

En el cas d’una inhabilitació del president, segons Puigdemont, la «denúncia d’una violació flagrant de drets fonamentals» de Torra seria «important de cara a l’estratègia d’internacionalització» del conflicte català.

Tot i que ERC insisteix a demanar eleccions, Puigdemont assegura que la formació «serà al costat de la resposta que entre tots acordem». «Jo no tinc cap dubte que ERC i qui vulgui sumar-se a aquest acord serà lleial al que el president Torra plantegi com a final del seu mandat», ha afirmat el dirigent, que veuria contraproduent obrir un procés electoral just en aquest moment, a les portes d’una possible «segona onada» de Covid-19 en els pròxims mesos. Fixar la convocatòria de les eleccions en funció de la pandèmia és la tesi que defensa JxCat davant la d’ERC que reclama comicis ja.

Puigdemont ha explicat que no participa en les converses que estan mantenint les forces independentistes per planificar una resposta a la possible inhabilitació de Torra, però sí que espera veure com «el Parlament, davant un abús tan greu, aixeca el dit, no calla, no es resigna i diu que aquest no és el camí».

Reclama una «resposta coral»

Més enllà de l’«actitud de fermesa» que espera del Parlament, Puigdemont ha assenyalat que la resposta a una inhabilitació «no pot ser només institucional o només social: ha de ser coral».

Notícies relacionades

Si es confirma la condemna serà, segons el seu parer, «la ratificació d’una barbaritat jurídica i política, la ratificació que tenim raó al voler marxar d’un Estat espanyol que no para d’inhabilitar demòcrates». Es posarà de manifest, ha remarcat, que «la repressió continua sent a sobre la taula» i és un «greu obstacle per a qualsevol solució política». Inhabilitar un president «per posar una pancarta demanant llibertat», ha raonat Puigdemont, «reforça els arguments de l’independentisme».

També s’ha pronunciat sobre la resposta a la sentència del Suprem a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. En un missatge a Twitter, Forcadell ha escrit que espera que la resposta de les institucions catalanes no sigui com la que hi va haver després de la sentència de l’1-O, que ella considera que es va fer «tard i malament».