EL LABERINT CATALÀ

Un informe de Presidència preveu amplis poders per al Govern en funcions

Els serveis jurídics defensen que l'Executiu interí tindrà efectivitat

El document restringeix les competències d'Aragonès al màxim

zentauroepp54967430 torra200917113739

zentauroepp54967430 torra200917113739

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’informe que el president, Quim Torra, ha encarregat als serveis jurídics de la Generalitat per saber com actuarà l’Executiu català quan es produeixi la seva possible inhabilitació i el Gabinet quedi en funcions, afirma que davant la gestió de la pandèmia i altres necessitats, la capacitat de gestió i de decisió seran notables.

Segons fonts del Govern, el primer esborrany de l’informe de Presidència, encara no conclòs, explica que es podran prendre decisions de pes, com una modificació dels pressupostosdecrets llei i el manteniment d’òrgans de gestió de la Covid com el comitè de crisi. Aquests arguments porten Torra i el seu entorn a justificar que és més responsable no convocar eleccions –com li reclama gairebé tota l’oposició i el seu soci d’ERC- perquè això portaria a una inestablitat de mesos. En canvi, sostenen, la situació d’interinitat que provocarà la possible inhabilitació del president es podrà fer compatible amb una gestió efectiva de la governabilitat.

«El substitut»

L’informe encara ha d’entrar en altres assumptes més polítics, com les atribucions que tindrà el vicepresident i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, que a Palau ja anomenen «el substitut». En relació a aquesta qüestió, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el document especifica el següent: segons la llei, Aragonès, en funcions de president, no podrà ni plantejar una qüestió de confiança, ni cessar o nomenar a consellers ni dissoldre el Parlament.

El dubte és si entre les seves competències hi podria haver modificar substancialment les atribucions d’unes conselleries per a atribuir-les a d’altres. Els serveis jurídics conclouen que no, ja que, si no pot cessar-los, seria incongruent buidar les seves competències. Una qüestió a banda serà, a partir d’aquest informe, com es reparteixen políticament les atribucions d’Aragonès, entre les quals hi hauria la coordinació del Govern, la relació amb l’Estat i la representació institucional.

A JxCat esperen que ara es comparteixin responsabilitats i critiquen a Esquerra no haver sigut prou lleial durant aquesta legislatura. La prova de les constants pugnes és que, ahir mateix, Torra i consellers d’ERC van mantenir una forta discussió, en la reunió setmanal del Consell Executiu, sobre si cal confinar la comarca de la Cerdanya.

Viatjar o no a Madrid

Notícies relacionades

A part de l’informe, el Govern continua mirant de mostrar que el seu focus està en la pandèmia. I ahir la portaveu Meritxell Budó va defensar la recomanació de Torra de no viatjar a Madrid si no és estrictament necessari, malgrat les crítiques que aquesta petició ha generat a la comunitat i al Govern central. «No ens preocupen les crítiques», al·leguen fonts de la Generalitat, que argüeixen que quan França va aconsellar no viatjar a Catalunya no van trobar solidaritat en el Govern espanyol. El conseller de Territori, Damià Calvet, continua esperant resposta del Ministeri de Transports a la seva petició d’efectuar controls en origen i destinació en els trajectes amb Madrid.

D’altra banda, la portaveu del Govern va advertir novament que la possible inhabilitació de Torra «no ajudaria» a reprendre la taula de diàleg amb l’Executiu central, per a la qual va exigir a la Moncloa un ordre del dia que inclogui l’autodeterminació  i l’amnistia. Budó també es va allunyar de la proposta del Govern de rebaixar el delicte de sedició. «El que s’ha de fer és derogar-lo», va insistir.