POLÈMICA JUDICIAL

Lesmes mostra la seva «enorme pena» per l'absència del Rei en l'entrega de despatxos

«La justícia emana del poble i s'administra en nom del Rei», recorda el president del Suprem

En el seu discurs va expressar que la figura del monarca simbolitza la «sobirania i la unitat» d'Espanya

lesmes / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va lamentar i va mostrar la seva «enorme pena» per l’absència del rei Felip VI en la tradicional entrega dels despatxos als nous jutges, acte que s’ha celebrat a l’Escola Judicial, a Barcelona«Sentim una enorme pena per aquesta absència», i ha recordat que «la justícia emana del poble i s’administra en nom del Rei». Per això, va precisar, la presència del monarca en l’acte «va molt més enllà del protocol·lari» i «té un enorme dimensió constitucional i política, expressió del recolzament permanent de la Corona al Poder Judicial i en la seva defensa de la Constitució i de la llei en benefici de tots els espanyols». A l’acabar el discurs, el vocal del CGPJ José Antonio Ballesteros va encoratjar els assistents a un «visca el Rei»,

Lemes, amb semblant seriós, ha expressat que el «lament no només obeeix al fet que es trenca una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de sa majestat el Rei, del Cap de l’Estat, en la cerimònia d’entrega de despatxos als nous jutges respon a l’especial vincle constitucional de la Corona amb el Poder Judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis de 1812, i que serveix, a més, per ressaltar la dignitat de la nostra funció».

El president del Suprem ha insistit que «la Constitució Espanyola de 1978, Norma Fonamental que ha permès transitar a Espanya pel seu més llarg període de pau, progrés, estabilitat i convivència, a l’instituir i regular el Poder Judicial fa servir una fórmula de profund significat simbòlic i constitucional: la Justícia emana del poble i s’administra en nom del Rei. Aquesta breu frase expressa la legitimitat del Poder Judicial, que emana, com tots els poders de l’Estat, del poble espanyol en el qual resideix la sobirania nacional».

La unitat i «permanència de l’Estat»

Lesmes no ha deixat passar l’oportunitat per expressar que «l’administració de la justícia es fa en nom de qui simbolitza la unitat i permanència de l’Estat, conjugant-se així, harmònicament, en la fórmula constitucional, les idees de sobirania i unitat de la nostra nació».

Després d’haver reiterat «la nostra pena pel que ha passat, i siguin quines siguin les circumstàncies que l’han motivat», ha expressat el seu «ferm desig que sa majestat el Rei pugui continuar encoratjant amb la seva presència Barcelona els nous jutges en l’acte d’inici de la seva apassionant i difícil tasca de protegir els drets dels espanyols i defensar l’ordre jurídic». 

A l’acte presidit per Lesmes han assistit el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, i membres de la cúpula judicial catalana. Segons va revelar l’alumna, que ha parlat en representació dels nous jutges, alguns dels seus companys no han assistit a l’entrega de despatxos perquè estaven «decebuts», tot i que ha afegit que l’acte és «una cosa més» i ha advocat per  la «dignitat del Poder Judicial». En concret, van participar en l’acte 47 nous togats, i 9 no hi van acudir. El mateix director de l’Escola Judicial va recalcar que, malgrat l’absència del Rei, «sentim el recolzament de la Corona» i de tota la societat.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va admetre aquest divendres que el Govern té responsabilitat sobre l’absència del rei Felip VI a l’acte d’entrega de despatxos als nous dijous a Barcelona. Una decisió que va atribuir a «raons que ocupen el dia a dia», va dir, agraint al monarca que «sàpiga estar sempre al seu lloc, que és el de la neutralitat política». Calvo no va voler entrar en conflicte amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i va evitar pronunciar-se sobre el malestar els jutges. «Com que soc Govern i no poder judicial, i respecte molt al poder judicial, no tinc res a dir», informa Julia Camacho.

En una trobada a Sevilla organitzada per la cadena SER, Calvo va recordar que el Govern es mou «al terreny que estem obligats per la Constitució», i que aquesta tasca inclou «ratificar políticament quines són les actuacions i posicions del rei Felip VI». La vicepresidenta va desvincular la decisió a la imminent sentència del Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. «El Govern és l’Executiu i no sap com es pronuncia el poder judicial ni en quin cas», va dir, afegint «¿Qui sap quan és la sentència? El Govern no ho sap ni li competeix saber-ho».

El president del Constitucional

Notícies relacionades

El president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, va comunicar dimecres passat que no assistiria a l’acte de l’entrega de despatxos als nous jutges que té lloc aquest divendres a la seu de l’Escola Judicial a Barcelona. González Rivas havia confirmat prèviament la seva assistència a l’acte, segons ha avançat ‘El Mundo’ i ha confirmat EL PERIÓDICO.

El motiu al·ludit són qüestions d’agenda i de treball. En concret, la seva participació per videoconferència en la XIII Conferència Iberoamericana de Corts Constitucionals. No obstant, algunes fonts consideren evident que l’absència és també la resposta de González Rivas a la recomanació del Govern a Felip VI, que sempre havia assistit a les entregues de despatxos. Després del Monarca, el president del Tribunal Constitucional era la màxima autoritat de l’Estat que tenia prevista la seva assistència a l’acte.