EL LABERINT CATALÀ

ERC estudiaria una reforma de la sedició, però ho veu una solució «parcial»

Aragonès insisteix que la millor mesura per als presos independentistes seria una llei d'amnistia

zentauroepp51558920 aragones erc200102203735

zentauroepp51558920 aragones erc200102203735 / Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dilluns que reformar el delicte de sedició en el Codi Penal per afavorir la situació dels presos del procés seria una solució «parcial», tot i que s’ha mostrat obert a «estudiar» la proposta que plantegi el Govern central.

En declaracions a Ràdio 4, Aragonès ha sortit al pas de la possibilitat que el Govern de Pedro Sánchez modifiqui el delicte de sedició en el Codi Penal abans de les eleccions catalanes per mirar d’escurçar les penes dels presos independentistes. Segons el número dos de l’Executiu català, «si es plantegen modificar el Codi Penal és perquè reconeixen que la sentència és injusta», tot i que en qualsevol cas «la millor solució és una llei d’amnistia».

Aragonès, coordinador nacional d’ERC, s’ha mostrat obert a «estudiar» qualsevol proposta que el Govern posi sobre la taula que pugui «millorar» la situació de «presos i exiliats», tot i que la seva formació defensarà una amnistia, per «no deixar a gent fora» de la solució. Sense aquesta amnistia, ha advertit, qualsevol solució serà parcial o quedarà en mans dels jutges.

D’altra banda, quant a la taula de diàleg sobre Catalunya, el vicepresident del Govern ha assenyalat que «seria molt millor» si hi hagués un mediador en les converses entre la Generalitat i la Moncloa, però si no n’hi ha això «no ha de ser un impediment» per dialogar.

«Fruit» del diàleg

Notícies relacionades

Precisament, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha posat la possible reforma del delicte de sedició com a exemple que «el diàleg sempre dona fruits», però ha deixat clar, en la línia d’Aragonès, que aquesta no és la solució que el seu partit, sinó l’amnistia. «Cal netejar el tauler i fer un ‘reset’, tal com es va fer fa 40 anys amb assassins i feixistes, i després fer un referèndum», ha afegit.

Rufián ha considerat que seria un mal negoci que aquesta possible reforma fos «per ampliar tipus i reduir penes», ja que amb això «condemnaríem les següents generacions d’independentistes».