INVESTIGACIÓ EN MARXA

El jutge imputa més policies per les càrregues de l'1-O tres anys després

La setmana vinent estan citats quatre agents que van intervenir en tres centres de votació

El jutge d'instrucció va rebutjar al juny la petició de la fiscalia d'arxivar el gruix de la causa

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Gairebé tres anys després del referèndum unilateral de l’1-O, el jutge de Barcelona que instrueix les diligències judicials per les càrregues policials en diferents centres de votació continua citant a declara policies nacionals en qualitat d’imputats. Fonts judicials han confirmat a aquest diari que el pròxim 23 de setembre seran interrogats quatre agents que, d’alguna manera, estan vinculats al dispositiu que es va desenvolupar als centres docents Dolors Monserdà, Prosperitat i Àgora. Entre els funcionaris que declararan hi ha un subinspector.

Ja són uns 50 els policies nacionals que estan imputats. El juny passat, el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que s’encarrega de les indagacions, va rebutjar la petició de la fiscalia d’arxivar el gruix de la causa partint de l’establert en la sentència del Tribunal Suprem contra dirigents independentistes pel procés. El fiscal raonava que l’actuació policial era «legítima», ja que el que es pretenia era complir l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impedir el referèndum declarat il·legal i «no va ser dirigida cap als ciutadans que van acudir a votar l’1-O, sinó cap a aquells que van obstaculitzar i van entorpir la intervenció». Només va recolzar la continuació del cas per accions «individualitzades» de sis agents.

Petició prematura

Notícies relacionades

El jutge va argumentar que en la causa que investiga no es posa en qüestió «la legitimitat de l’actuació policial», sinó «la manera en què aquesta es va produir», i va remarcar que l’actuació del Cos Nacional de Policia «no es va ajustar de cap manera al previst en la legislació vigent, ni als protocols existents ni als estàndards internacionals». Així, el magistrat va qualificar de «prematura» la petició de la fiscalia d’arxivar la causa, ja que encara falten diligències per practicar.

El togat va insistir que els votants «van ser arrossegats pel terra de qualsevol manera, pels cabells o des de la mandíbula, llançats escales a baix, trepitjats per agents, ignorats al presentar ferides de consideració, sense entrar en els insults que alguns ciutadans denuncien haver rebut». En la seva resolució va recordar que consten 300 comunicats de lesions en la causa i que en múltiples casos «els ciutadans són tractats amb absoluta falta de consideració no només a la seva integritat física, sinó a la seva pròpia dignitat».