DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Iceta a Torra: «El processiseo ha sigut una gran mentida. Convoqui eleccions»

El líder del PSC demana al president que no esperi a la seva inhabilitació

zentauroepp54952748 iceta200916131939

zentauroepp54952748 iceta200916131939 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha centrat la seva primera intervenció en el debat de política general en el Parlament a repassar, sota un prisma crític, la gestió del Govern que presideix Quim Torra. Ha expressat les seves conclusions en dos moments diferents del discurs: quan ha dit que «el processisme ha sigut una gran mentida que ha culminat en un gran fracàs» i quan ha demanat al president que «convoqui les eleccions» abans que les precipiti la intervenció del Tribunal Suprem.

El líder del PSC ha recordat que Torra va considerar «acabada» la legislatura al gener i s’ha sorprès que, després d’haver-ho fet, hagi remodelat el Govern i no hagi convocat eleccions, que fins i tot en temps de coronavirus s’han celebrat a Euskadi i a Galícia.

Com a exemple que la «lògica de confrontació» que ha marcat el mandat de Torra no ha donat fruits a la pràctica, Iceta ha remarcat que «cap membre del seu Govern, ni vostè mateix, s’han vist amb cap membre de la Comissió Europea». «La confrontació no és intel·ligent», ha dit, manllevant unes declaracions recents de Carles Puigdemont. No ha sigut l’únic joc de paraules al qual ha recorregut el líder del PSC, perquè també s’ha referit en diverses ocasions al debat que es manté aquests dies com a «debat de desorientació general» en lloc de «debat d’orientació general».

El castellà «no és una llengua de segona»

Després de recordar algunes injeccions econòmiques a la Generalitat i lamentar que Torra no s’hagi preocupat d’intentar millorar el finançament autonòmic, Iceta ha dedicat una part del seu temps a reivindicar el catalanisme del PSC i a diferenciar-lo de la línia d’actuació del Govern en aquest àmbit. «Ens trobaran en contra de fer aparèixer el castellà com una llengua de segona. No creiem que el castellà s’hagi d’utilitzar només en la intimitat, com va dir la consellera de Cultura. És la llengua pròpia de molts catalans, que no els passi pel cap que hi hagin de renunciar», ha dit.

Notícies relacionades

En la part final de la seva intervenció, el líder dels socialistes catalans ha explicat per què creu que Torra ha de convocar ja les eleccions, més enllà del «declivi social i econòmic i la degradació política» que ha provocat la seva gestió. «Jo no allargaria més la vida d’aquest Govern, no val la pena. Que siguin els catalans els que ens diguin com volen que comencem una nova etapa», ha afirmat.

I ha afegit, en referència en vista d’aquest dijous al Tribunal Suprem que pot acabar amb la inhabilitació de Torra: «Ningú queda per sobre de la llei i és millor per a Catalunya que sigui el president qui convoqui les eleccions».