Sánchez «L'única retallada que necessita Espanya és la de la corrupció del PP»

«Només fa oposició a l'oposició», denuncien fonts de la direcció del partit conservador

Casado i Arrimadas pregunten al president si mantindrà Iglesias si és imputat per finançament irregular

zentauroepp54951272 congreso200916094149

zentauroepp54951272 congreso200916094149 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La setmana passada, quan la Fiscalia Anticorrupció ja havia demanat la imputació de Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal per l’‘operació Kitchen’, Pedro Sánchez va evitar criticar-ho a Pablo Casado en la sessió de control al Govern dels dimecres. Però sí que ho va fer el vicepresident segon, Pablo Iglesias, durant el cara a cara que va mantenir amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea. No obstant, aquesta setmana el president del Govern ha tardat dos segons en el seu torn a criticar Casado quan aquest li ha preguntat quines ajustos econòmics farà l’Executiu en plena pandèmia: «L’única retallada que necessita Espanya és la de la corrupció del PP».

L’‘operació Kitchen’, que el Ministeri de l’Interior de Fernández Díaz, suposadament, va posar en marxa per robar informació a l’extresorer del partit conservador Luis Bárcenas sobre el finançament irregular, li ha tocat de ple a Casado quan intentava conformar una tasca d’oposició que ja és complicada per si pel coronavirus. Fonts del PP han lamentat que Sánchez no hagi contestat a les preguntes de Casado. «Només fa oposició a l’oposició. Només es dedica a atacar el PP», han apuntat aquestes fonts. 

Sánchez ha continuat reclamant, una vegada més, al dirigent conservador que renovi els òrgans constitucionals, entre els quals hi ha el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble i RTVE. En el seu segon i últim torn, Casado ha carregat contra l’exministra socialista i ara fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, per considerar-la una «comissària política». El líder del PP ha assegurat que el cap de l’Executiu l’ha utilitzat per evitar una investigació àmplia del finançament irregular de Podem, soci del PSOE a la Moncloa, i també la «negligent actuació» per no evitar les manifestacions del 8-M. La fiscalia ha demanat al Jutjat d’Instrucció que centri en l’empresa Neurona la investigació arran dels fets denunciats per l’exadvocat d’aquesta formació José Manuel Calvente. Segons l’opinió del ministeri públic, només ha de continuar endavant analitzant un contracte subscrit entre Podem i aquesta societat mercantil per a les generals del 28 d’abril del 2019.

El líder del PP ha recordat que el seu partit ha registrat una comissió d’investigació per «dilucidar responsabilitats polítiques» en la «nefasta gestió de la crisi sanitària». «¿Pot dormir tranquil amb això?», li ha preguntat després d’assegurar que la Covid-19 ha provocat ja 53.000 morts, segons el recompte de l’Institut Carles III, que inclou les morts de persones amb símptomes que podrien ser pel coronavirus.  «¿Cessarà Iglesias si és imputat [per finançament irregular] o unirà el seu destí a ell? Contesti d’una vegada dient la veritat a tot Espanya», l’ha exhortat. 

Notícies relacionades

En el tancament del cara a cara, Sánchez ha tornat a citar l’escàndol de la ‘Kitchen’ i ha demanat al seu contrincant que demostri que el seu partit no és «el PP de Mariano Rajoy i José María Aznar» i compleix amb la llei i amb la Constitució, no només acabant amb la presumpta corrupció del seu partit, sinó també acceptant negociar la renovació de les institucions de l’Estat.

El president del Govern ha continuat insistint en la necessitat d’actualitzar l’òrgan de poder dels jutges i la resta d’alts càrrecs de l’Estat en la seva resposta a la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que aquesta setmana li ha preguntat pel seu compromís amb la «regeneració democràtica», una pista per carregar amb el PP i també contra el PSOE pel ‘cas dels eros’.  Arrimadas li ha criticat que no hagi recolzat la comissió d’investigació sobre el finançament irregular de Podem, perquè hauria «de combatre la corrupció sempre» i li ha tornat a preguntar, com Casado, si mantindrà Iglesias de vicepresident si acaba imputat. Sánchez tampoc ha respost aquesta vegada i ha reclamat a Arrimadas que mediï amb el PP perquè deixi de bloquejar la renovació dels òrgans constitucionals. «Vostè, que els té una miqueta més a prop, hi pot influir», li ha etzibat. La dirigent liberal ha respost que no pensa moure «ni un dit» per mediar en aquest assumpte perquè al final tots dos acaben «negociant i repartint-se els jutges». Ciutadans proposa canviar la llei perquè «els jutges elegeixin els jutges» i no depenguin del pes dels partits com passa ara.