PUJOL I D'ALTRES

Andorra investigarà si Rajoy va pressionar per aconseguir dades de polítics catalans

La justícia andorrana ha admès a tràmit la querella del col·lectiu de juristes Drets

undefined43073563 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda  cristobal montoro200915185108

undefined43073563 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda cristobal montoro200915185108 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Efe

La justícia andorrana investigarà si el Govern de Mariano Rajoy i la seva cúpula en el Ministeri d’Interior van pressionar la Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir informació bancària de polítics catalans durant el procés, arran de la querella de l’Institut de Drets Humans d’Andorra i del col·lectiu de juristes Drets.

En una interlocutòria, la Batllia d’Andorra, òrgan judicial similar a l’Audiència Nacional espanyola amb competències per dirigir les diligències, acorda admetre a tràmit la querella presentada per aquestes entitats, que es dirigeix contra Mariano  Rajoy, els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, l’exsecretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez i l’exdirector de la Policia Ignacio Cosidó.

El jutge andorrà considera que la querella, presentada pels delictes de coaccions, amenaces, extorsió, xantatge i falsedat documental, exposa uns fets que «poden ser constitutius de responsabilitat penal i dels quals es pot derivar una responsabilitat civil». Per aquest motiu, estima procedent admetre-la a tràmit per investigar-ho i remet les indagacions a Presidència de la Batllia.

La causa es deriva de la querella que va presentar l’Institut de Drets Humans d’Andorra i el col·lectiu de juristes Drets contra Rajoy i la cúpula del Ministeri d’Interior en l’etapa de Fernández Díaz, per enviar membres de la policia a pressionar responsables del BPA per aconseguir informació de comptes bancaris de polítics catalans al Principat, entre ells l’expresident Artur Mas, el líder d’ERC Oriol Junqueras o la família Pujol.

Filial espanyola Banco Madrid

La denúncia afirma que el Govern espanyol hauria extorsionat els responsables del BPA, amenaçant-los de forçar el tancament de l’entitat i de la seva filial espanyola Banco Madrid, tots dos ja clausurats, si no facilitaven la informació exigida.

Notícies relacionades

Segons els querellants, el Govern de Rajoy va enviar suposadament informació falsa sobre el BPA a l’oficina de control de delictes financers dels Estats Units, mentre «intimidava» el Govern andorrà i els seus ministres en una visita oficial al Principat el gener del 2015, per precipitar el tancament de l’entitat.

L’Institut de Drets Humans d’Andorra i Drets van presentar l’ampliació de la querella per «donar continuïtat» a les investigacions realitzades contra els quatre policies espanyols que presumptament van pressionar el BPA per aconseguir les dades bancàries de Mas, Junqueras i els Pujol, en la denominada operació Catalunya.