CORONAVIRUS

La Fiscalia informa en contra d'investigar el Govern central per la seva gestió de la Covid

Demana la inadmissió de la vintena de querelles interposades contra l'Executiu de Pedro Sánchez

No aprecia delicte en l'actuació del coronavirus i s'oposa a tramitar les iniciatives penals

ca1508d6-224e-48f4-bcf9-875b3c56aa28-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, no veu cap motiu per investigar el Govern de Pedro Sánchez per la seva gestió de la pandèmia, com a mínim a través de la vintena de querelles presentades en l’alt tribunal contra l’Executiu, que la sala segona de l’alt tribunal proposa no admetre a tràmit en un informe de 310 pàgines.

El ministeri públic encara s’ha de pronunciar sobre les denúncies interposades per diferents col·lectius durant i a l’acabar l’estat d’alarma. Però el seu dictamen sobre les querelles interposades per Vox, però també per col·lectius mèdics i d’infermeria, així com per particulars, és molt dur. En general considera que els fets que relaten «no resulten constitutius d’il·lícit penal» o «no es fonamenten, més enllà de les meres manifestacions o elucubracions dels querellants». Per això cap ha de ser admesa a tràmit.

Sense Junta de fiscals de sala

Malgrat que la majoritària Associació de Fiscals proposava la convocatòria de la Junta de Fiscals de Sala per fixar un criteri, finalment ha sigut Navajas, juntament amb el fiscal de sala penal en cap del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, la fiscal de sala delegada en matèria de Tutela i Protecció dels interessos de les Víctimes en el procés penal, Pilar Fernández Valcarce, així com la Unitat especialitzada de Sinistralitat laboral i la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, qui s’ha pronunciat sobre aquestes querelles.

Davant la polèmica suscitada, el ministeri públic ha explicat en una nota que pronunciar-se sobre la presumpta responsabilitat penal dels aforats davant el Suprem correspon al seu tinent fiscal i, conforme als articles 15 i 25 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, no resulta competent la Junta de Fiscals de Sala per a l’elaboració de cap informe al respecte.

Tracte individualitzat

Notícies relacionades

Segons l’informe, totes les querelles han sigut objecte de tractament individualitzat, tot i que algunes s’han acumulat per agilitar el dictamen en funció dels fets denunciats i els delictes atribuïts, que oscil·len entre els relatius a la seguretat i higiene a la feina, a homicidis i lesions imprudents, així com a prevaricació administrativa i omissió del deure de socors.

Els querellants han sigut Vox, l’Associació d’Advocats Cristians, Associació HazteOir.org, Associació Professional de la Guàrdia Civil (JUCIL), Col·lectiu Professional de Policia Municipal de Madrid, Consell General de Col·legis Oficials d’Infermeria d’Espanya, Confederació Estatal de Sindicats Mèdics, Associació de Metges Titulats Superiors, Central Sindical Independent de Funcionaris (CESIF), Central Unitària de Traballadoras (CUT) i Associació Terra Sos-Tenible, així com diversos particulars, a més d’un col·lectiu de 3.268 persones.