«NO JUGAREM A AIXÒ» ARA

Ferraz desautoritza Franco: allunya la moció de censura a Ayuso i descarta donar el Govern a Cs

Ábalos assenyala que no es «temptarà» Cs i que si es fa l'operació és perquè la lideri el PSOE

Insisteix en les dues baralles pels Pressupostos i reconeix el «canvi estratègic» en Arrimadas

. VALENCIA GRAFCVA7808 12/09/2020.- El ministro de Transportes y secretario de Organización del PSOE, José Luis Ábalos, durante del acto de presentación de los nuevos carnés digitales del PSPV-PSOE, hoy en Valencia. EFE/ Juan Carlos Cárdenas

. VALENCIA GRAFCVA7808 12/09/2020.- El ministro de Transportes y secretario de Organización del PSOE, José Luis Ábalos, durante del acto de presentación de los nuevos carnés digitales del PSPV-PSOE, hoy en Valencia. EFE/ Juan Carlos Cárdenas / Juan Carlos Cárdenas (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PSOE no impulsarà de manera imminent cap moció de censura per arrabassar la Comunitat de Madrid a Isabel Díaz Ayuso. Ferraz no creu que sigui el moment de plantejar-la i, de fer-ho, la lideraria el partit, i no per entregar el Govern regional a Ciutadans. 

Els dos missatges els va deixar meridianament clars el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, a ‘Las mañanas de RNE’. I eren significatius pel que suposaven de desautorització cap al líder madrileny i delegat de l’Executiu a la regió, José Manuel Franco. Aquest, el 8 de setembre va obrir la porta a una pròxima censura a Díaz Ayuso i que pogués ser liderada pels taronges. «En principi nosaltres hem guanyat les eleccions i se’ns faria molt difícil aquest escenari, però si la higiene democràtica ens porta a aquesta exigència d’haver de passar per què una persona no socialista presideixi la Comunitat i això ens comporta una millor gestió i un canvi polític a Madrid, estaríem disposats a estudiar-ho», va assegurar llavors a la SER

«No parlarem en nom d’altres formacions polítiques ni temptarem», va respondre aquest dilluns Ábalos a la ràdio pública. El cap de l’aparell socialista va recordar que el 2019, després de les eleccions municipals i autonòmiques, hi havia una «gran oportunitat» per arrabassar tot el protagonisme a la ultradreta. I per això ell mateix es va asseure amb Cs –en aquell moment presidit per Albert Rivera– per intentar bastir ponts i treure Vox de l’equació. El PSOE, de fet, va oferir l’alcaldia de Madrid a Ciutadans, per tal que facilités el Govern regional a Ángel Gabilondo. Pactes que podien haver-se estès a altres territoris. Però els taronges van dir que no. 

El secretari d’Organització va apuntar que aquell tren va passar i ara el PSOE no «jugarà a això». «Si hem de plantejar una moció de censura és perquè la faci el PSOE, i s’han de donar les condicions. No crec que sigui aquest moment de mocions, precisament en aquesta situació crítica, de lluita contra la pandèmia», va al·legar. Els socialistes volen diferenciar-se de Vox, que n’han anunciat una contra Pedro Sánchez per a aquest setembre, però aquesta no és «per donar cap alternativa» a l’Executiu. 

   Abalos acusa Casado d’utilitzar els morts 

La «realitat» del PP, Cs i Vox

Ábalos va defensar que no és temps ni de mocions ni d’eleccions anticipades, com ha fingit Díaz Ayuso. «Si un fos responsable, no hauria de pensar en res més» que a «gestionar» una situació «crítica», perquè aquest és el «mandat que té», ha d’estar «centrat en això i no en especulacions». «Madrid prou problemes té amb la gestió per posar-se en qüestions d’aquestes», va concloure, referint-se al desbordament que pateix per la Covid-19

Sobre la taula de diàleg: el problema «és de Torra i les seves contradiccions»

Respecte als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021, Ábalos va afirmar que «el desitjable» és que sortissin aprovats amb la majoria de la investidura. Però, tot seguit, va recalcar que el Govern mantindrà obertes les vies d’ERC i Cs. És a dir, dialogarà amb «totes» les formacions que no es neguin a fer-ho. 

Notícies relacionades

Va sorprendre que dimecres passat Sánchez remarqués que els taronges segueixen «a la foto de Colom», amb el PP i Vox. Ábalos va explicar que aquesta «realitat» existeix, ja que el PP governa amb Cs, i amb el recolzament de Vox, a Andalusia, Múrcia i Madrid. «Una altra cosa és que [Inés] Arrimadas s’esforci per canviar d’estratègia». És a dir, que populars i liberals lideren governs gràcies a la ultradreta «no impedeix» que el Govern i el PSOE «reconeguin el canvi estratègic de Cs cap que la posició que els electors volien». 

Sobre la taula de diàleg sobre Catalunya, el titular de Transports va recordar que la disposició de l’Executiu de Sánchez és «plena», i no té cap problema per reunir-la en els pròxims dies. «El problema més aviat és de [Quim] Torra i les seves contradiccions», va remarcar.