EL JOC DE LA GEOMETRIA VARIABLE

Cs tem quedar despenjat dels Pressupostos

Els taronges veuen amb preocupació l'acostament de Sánchez a ERC

El Govern continua sense tancar-se portes, però admet que veu els republicans «més disposats»

La líder de Cs, Inés Arrimadas, interviene en la primera sesión de control al Gobierno en el Congreso, en Madrid (España) a 9 de septiembre de 2020.  El Gobierno contesta preguntas, entre otras, sobre el coronavirus o sobre los gastos de seguridad del Rey Juan Carlos desde anunció el traslado de su residencia fuera de España.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, interviene en la primera sesión de control al Gobierno en el Congreso, en Madrid (España) a 9 de septiembre de 2020. El Gobierno contesta preguntas, entre otras, sobre el coronavirus o sobre los gastos de seguridad del Rey Juan Carlos desde anunció el traslado de su residencia fuera de España. / EUROPA PRESS/E. Parra. POOL (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Sánchez no és de confiança». És una frase que Pablo Casado diu sovint i que, ara, membres de la direcció de Ciutadans temen que el líder del PP la hi recordi en les pròximes setmanes. El partit taronja no va entendre la pulla que el president del Govern central els va llançar dimecres, durant la sessió de control al Congrés, quan es va delectar en les discrepàncies entre el PSOE i Ciutadans, un partit que, segons va afirmar Pedro Sánchez, «no ha sortit de la foto de Colom», en referència a la manifestació que va fer el 2019 amb el PP i Vox. L’Executiu i el partit liberal porten uns mesos en gran sintonia, sobretot per l’aprovació de les pròrrogues de l’estat d’alarma i la seva entesa perquè els d’Inés Arrimadas participin en l’elaboració dels Pressupostos  del 2021. 

Però la remodelació del Govern de Quim Torra ha allunyat les eleccions autonòmiques catalanes en el calendari i aquesta circumstància pot facilitar que ERC s’avingui a recolzar els Pressupostos, van admetre aquest dijous fonts de l’Executiu central. Això pot explicar el gest de Sánchez cap a Cs i la seva invitació, tot seguit, al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, perquè negociï uns comptes «progressistes»

Fonts de la direcció taronja donen per fet que l’Executiu podrà tirar endavant els Pressupostos amb Cs o amb ERC. Però tot i així Arrimadas segueix amb la mà estesa i amb ganes d’asseure’s amb l’Executiu, sobretot per no quedar-se en terreny de ningú i haver de donar-li la raó al PP, que des del principi s’ha negat a participar en aquesta negociació. Malgrat el comentari de Sánchez a l’hemicicle, la líder dels liberals manté la seva intenció de formar part de l’elaboració del projecte de llei per restar influència a Podem, els independentistes i Bildu. 

«On sempre»

En una entrevista a Telecinco, Arrimadas va afirmar que Sánchez haurà «d’escollir» entre les dues formacions. O Cs o ERC. «Ha de tenir clar que no pot estar aprovant els Pressupostos amb ERC i amb Bildu i, alhora, amb Ciutadans. Això no passarà», va sentenciar.

«Parlarem amb tothom i hem de treballar-ho molt, ja veurem, tot està obert», diu Moncloa

Notícies relacionades

Fonts de l’Executiu, mentrestant, afirmen que ells continuen volent sumar tant taronges com republicans. «Si hi ha vetos creuats, no és el nostre problema», va admetre una ministra socialista. La presidenta de Cs creu que amb la posició del seu partit, almenys, Sánchez no podrà «dir mai més» que pacta amb l’independentisme perquè no té cap altra alternativa.

A la Moncloa ja no es remarca amb tanta rotunditat que Cs sigui el soci més possible. «Parlarem amb tothom i hem de treballar-lh molt, ja veurem», apunta un alt càrrec. «Estem on sempre: Govern progressista i PGE de país», resumeix un membre del Gabinet. «No descartem ningú, no renunciem a un acord transversal, però ERC sembla estar més disposada», reblava una ministra. En definitiva, conclouen a l’equip del líder socialista, «tot està obert».