LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

De 'Kitchen' a la caixa b, doble setge judicial al PP de Rajoy

L'aixecament del secret de l'espionatge a Bárcenas permet que el jutge reprengui les investigacions sobre el diner negre del partit

El dispositiu d'Interior pretenia conèixer les «vulnerabilitats» de l'extresorer «com a arma de negociació» pel que sabia

rjulve28435081 madrid 23 01 2015   politica luis barcenas acude por primera170501181404

rjulve28435081 madrid 23 01 2015 politica luis barcenas acude por primera170501181404

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

No hi ha res com conèixer el teu enemic per saber què té contra tu, i no hi ha ningú que pugui ser-ho més que qui se sent abandonat. Segons confessa a l’excomissari José Manuel Villarejo el xòfer de Luis Bárcenas, així se sentia l’extresorer del PP quan va entrar a la presó, després de renunciar a l’escó de senador i perdre l’aforament. Era l’estiu del 2013 i algú va haver de témer tant el que podia aportar al ‘cas Gürtel’ i, en concret, a la causa oberta per la seva comptabilitat manuscrita per investigar la caixa b del partit, que 70 policies i els mitjans tècnics del Ministeri de l’Interior es van destinar a un «dispositiu parapolicial» establert per vigilar-lo a ell i la seva dona, Rosalía Iglesias.

És el que es va conèixer com l’operació Kitchen, de la qual no hi ha cap registre a Interior, perquè es va fer al marge de l’autoritat judicial, el que es va tractar d’amagar fent constar que l’objectiu de la Direcció Adjunta Operativa (al capdavant de la qual hi havia el ja imputat Eugenio Pino), a l’encarregar-li a l’Àrea de Seguiments Especials de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (el responsable de la qual era el també imputat Enrique García Castaño), era esbrinar la destinació de la fortuna que atresorava Bárcenas. A més del dispositiu de vigilància sobre l’entorn del matrimoni, el seu xòfer, Sergio Ríos, informava a Villarejo dels seus moviments i les seves reunions a canvi de 2.000 euros mensuals i d’accedir al cos.

Sergio Ríos, exxòfer de Luis Bárcenas / DAVID CASTRO

Adjudicacions sota sospita

Tot aquest desplegament obeïa al temor que Bárcenas infonia pel seu coneixement sobre el finançament il·legal del PP, per haver sigut el seu gerent i després el seu tresorer entre 1990 i el 2009. En paraules del jutge José de la Mata, «la investigació ha posat de manifest el desplegament d’una estratègia amb l’objectiu de desactivar» la investigació judicial de la caixa b, unes actuacions que reprendrà un cop s’aixequi el secret de sumari de la peça ‘Kitchen’. De moment, ha sol·licitat informació sobre tres adjudicacions sospitoses entre el 2003 i el 2009.

L’operació per localitzar els «documents en poder» de Bárcenas «per tal d’apoderar-se’n i sostreure’ls de la investigació judicial en curs» va haver de funcionar, perquè el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díez, sobre la imputació de qui encara s’ha de pronunciar el jutge, li va enviar un SMS al seu número dos, Francisco Martínez, en què la qualificava d’«èxit»; en un altre l’havia advertit de la importància que tenia el xòfer de Bárcenas. Segons considera acreditat el jutge De la Mata, s’hi van destinar 53.266 euros dels fons reservats.

20200909 512459 rajoykitchene 1 1-1 / periodico

Avançar-se per tenir avantatge 

En un informe policial, la unitat encarregada d’investigar els diners en negre de què, almenys durant 18 mesos, es va beneficiar el PP afirma que l’operació Kitchen «va tractar d’informació d’intel·ligència, en el sentit de coneixement, que una vegada integrada i analitzada, permet donar-li un ús operatiu per anticipar-se a les actuacions judicials, prevenint-se dels riscos que poden comportar en la seva estratègia de defensa, així com conèixer les vulnerabilitats de la persona i el seu entorn per aprofitar-les com a arma al seu favor en una negociació».

«Hi cal afegir l’obtenció d’informació de caràcter digital en poder de Bárcenas, vinculada al compte analític de donatius i la documentació relacionada, que va ser incorporada a un suport extern d’emmagatzemament mitjançant la generació d’un disc dur» per part de Sergio Ríos i qui va substituir Villarejo com el seu contacte amb la policia, Andrés Gómez Gordo, conegut com a ‘Cospedín’ per la seva relació amb l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, la imputació de la qual també està pendent del jutge.

L’excomissari José Manuel Villarejo.

Notícies relacionades

Aquest disc dur, prossegueix l’informe policial, «es va guardar en condicions de seguretat garantint-se amb això el coneixement del seu contingut per part dels responsables de la formació política i el control sobre aquesta, evitant la difusió d’informació sensible a tercers i la possibilitat que es pogués incorporar al procediment judicial en curs convertint-se en nous elements indiciaris que coadjuvessin a sustentar o ampliar el seu objecte».

Després de la seva imputació, l’exsecretari d’Estat de Seguretat li va dir a un amic que l’«escala» de responsabilitat arribaria fins a Fernández Díaz i fins i tot, probablement, al llavors president del Govern, Mariano Rajoy. De fet, en una de les converses gravades per Villarejo, en què es vanta de ser cridat per a qüestions delicades «per l’esquerra i per la dreta», se’l sent dir que ‘el Asturiano’, àlies amb què, juntament amb ‘Barbas’, la trama policial es referia a Rajoy, coneixia el dispositiu. Determinar qui va ordenar i estava al corrent de la ‘Kitchen’ serà el principal objectiu de la justícia.

El nexe amb totes les causes de corrupció

El jutge de la caixa b ha demanat còpia de tots els casos de corrupció que afecten el PP a l’Audiència Nacional, després de reobrir la causa a l’haver escoltat el líder de la trama ‘Gürtel’, Francisco Correa, explicar com intermediava amb empresaris perquè donessin diners al PP a canvi d’adjudicacions dels ministeris de Medi Ambient i Foment. I va sentir testimonis com el del constructor David Marjaliza, que va explicar com va portar 50.000 euros a la seu central del PP a petició del seu amic Francisco Granados, principal imputat del ‘cas Púnica’, i el d’Eduardo Zaplana per les converses que va mantenir amb l’expresident madrileny Ignacio González, imputat per ‘Lezo’.